Jozef Lohyňa. Po lacnej popularite nebažím. Ide mi o výsledok

Bol majstrom sveta v zápasení a zjednotil pravicu v Trenčianskom kraji. Kandidát na župana Jozef Lohyňa tvrdí, že sa výzvy nebojí.

04.11.2013 08:00
lohyna_inzercia2

Vaša kandidatúra na post župana bola pre mnohých prekvapením, nikdy ste neprejavili politické ambície.

Nehovoril by som o politických ambíciách. Vnímam to najmä ako možnosť k niečomu prispieť, niečo tomuto kraju vrátiť. Pochádzam odtiaľto, poznám Trenčiansky kraj, jeho silné stránky aj to, kde treba pridať.

Napriek tomu ste boli doteraz spájaný so športom, a keď kandiduje do VÚC bývalý majster sveta v zápasení, mnohí môžu zdvihnúť obočie.

Zápasenie a miestna politika zas nie sú také vzdialené. V oboch treba stáť pevne nohami na zemi, mať ťah na výsledok a nebáť sa výziev. Práve to sú vlastnosti, ktoré podľa mňa v politike chýbajú. Ja nebažím po lacnej popularite, ide mi o výsledok. Aby som šiel po ulici a človek ma poklepal po pleci a povedal: „Slušný výkon.“

lohyna_inzercia2

Stojí za vami veľmi široká koalícia. Čím ste presvedčili takmer celé pravicové spektrum, aby stavili na vás?

V prvom rade som nepresviedčal. Oslovili ma z jednej strany, a keď som prikývol, pridali sa ostatné strany. Potešilo ma to, pretože keď ide o dôležité veci, ľudia v našom kraji vedia ťahať za jeden povraz.

Na druhej strane necítite sa stranám zaviazaný?

Ja som o podporu nežiadal, ale som ju dostal. Ak naznačujete, že by som mohol byť obeťou nejakých tlakov, tak tlakom som nikdy neustupoval. Považujem sa viac za nezávislého kandidáta. Za kandidatúru nevďačím žiadnej straníckej centrále.

Spomenuli ste, že viete, v čom potrebuje Trenčiansky kraj pridať. Povedzte jednu vec.

No, žiaľ, tých vecí je viac. Ale čo považujem za akútne, je stav cezhraničnej spolupráce. Projekty financované z eurofondov by mohli pomôcť vytvoriť aj pracovné miesta. Trápi ma, že naše školy vychovávajú nezamestnaných. Mojou snahou bude intenzívnejšie prepojenie výrobných závodov so školami. Čaká nás veľa práce pri skvalitnení ciest, zefektívnení vynakladaných prostriedkov do dopravy. Problémov je veľa, ale verím šikovným ľuďom okolo mňa a hlavne sebe, že sa s tým popasujeme.

Viac informácií o kandidatúre Jozefa Lohyňu nájdete tu.

lohyna_inzercia3
chyba