4 tipy ako zvýšiť svoju produktivitu

Prokrastinácia alebo chorobné odkladanie povinností je novodobým strašiakom všetkých, ktorí túžia po úspechu v zamestnaní. Ako spraviť maximum práce za minimum času? Odpoveď sa skrýva vo vašej pracovni.

16.07.2016 00:00
sita inzercia
Zdroj: Profisvietidla.sk

Dobré osvetlenie je základ

Uholným kameňom zdravej práce a vysokej výkonnosti je správne svetlo. Žmúrením do žiarivej obrazovky uprostred tmavej izby si nielenže ničíte zrak, ale sa aj celkovo rýchlejšie vyčerpávate. Produktívna pracovňa by mala byť vybavená niekoľkými druhmi kancelárskych lámp. Nutnosťou je centrálne svietidlo, ktoré poskytuje základné osvetlenie pre orientáciu, a dobrá stolná lampa umiestnená oproti vašej dominantnej ruke, ktorá zase dokonale osvetlí pracovnú plochu. Kvalitné kúsky nájdete napríklad na Profisvietidla­.sk.

Dajte si záležať na výbere pracovného stola

Podľa feng šuej je centrom výkonnosti práve pracovný stôl. Dôležité je nielen jeho umiestnenie a rozmery, ale napríklad i tvar – hranatý podporuje racionálne rozhodnutia, okrúhly kreativitu. Ak sa aj čínskym učením neriadite, dbajte na správny výber pracovného stola. Jeho ideálne rozmery by mali byť 60–80 cm na šírku, 120–150 cm na dĺžku. Najlepšie je, ak je stôl výškovo nastaviteľný – môžete ho tak prispôsobiť svojej postave. Tak bude vaše telo pri práci zvierať so stolom pravé uhly a vy budete mať optimálnu polohu pre produktívnu prácu i voľné dýchanie.

Na stole i v kancelárii sa riaďte minimalizmom

Ako študent ste mohli neporiadok nazývať zámerným chaosom, ktorý stimuluje vašu tvorivosť, no ak chcete byť skutočne produktívny, stavte na poriadok. Minimum vecí na stole a v okolí uľahčuje koncentráciu, pretože eliminuje rušivé vplyvy. Nehovoriac o tom, že vďaka organizovanosti vo svojich veciach aj skôr nájdete tie, ktoré práve potrebujete, a skrátite tak čas svojho bezcieľneho hľadania. Ak chcete mať na stole niečo osobné, čo vás podnecuje, riaďte sa zlatým pravidlom troch vecí – vždy majte vo svojom najbližšom okolí tri inšpiratívne veci, ktoré môžete pravidelne obmieňať. Tak stôl neprepcháte zbytočnosťami, no budete mať na ňom vždy niečo, čo vás nakopne.

Investujte do kvalitnej stoličky

Hlavne u sedavého zamestnania platí – peniaze vrazené do dobrej stoličky sa vám mnohonásobne vrátia v ušetrených poplatkoch za ortopédov, za lieky proti bolesti a za masérov. Zadná časť stoličky by mala mať mierny oblúčik, prispôsobený tvaru chrbtice. Pomôže tiež operadlo na hlavu – doprajete tak odpočinok svojmu krku. Poskrúcaný a ubolený sa nebudete vedieť stopercentne sústrediť, pretože vás bude sústavne vyrušovať bolesť či nepohodlie.

chyba