Ekonomické vzťahy hýbu svetom. Viete o nich všetko?

Nie politika, ale hospodárstvo vládne dnes svetu. To, ako sa darí podnikom a firmám a to, čo je nové na burze, ovplyvňuje dianie najviac.

20.06.2016 11:21
sita inzercia
Zdroj: Thinkstock

Súčasťou každých významnejších svetových správ je ekonomika a hospodárstvo. To, ako sa darí najznámejším firmám a aký to má vplyv na globálne hospodárske a ekonomické vzťahy, je pre svet oveľa dôležitejšie ako politika alebo konkrétni politici. Ak máte záujem vedieť viac, potrebujete k tomu kvalitný zdroj informácií. Dnes vám dáme niekoľko tipov na internetové zdroje.

Na Slovensku veľké noviny aj špeciálne portály

Témou ekonomiky sa na Slovensku zaoberá niekoľko webstránok. Najčastejšie patria veľkým novinám, ktoré pokrývajú tento druh spravodajstva v rámci svojho širokého a všeobecného prehľadu a záberu. Výhodou je, že vďaka svojej sile vedia pokryť celé spravodajstvo.

Okrem týchto novín sa však venuje financiám a ekonomike aj niekoľko špecializovaných portálov, či už zameraných priamo na podnikateľov a podnikateľské prostredie, alebo na ekonomiku v celej jej šírke. Jedným z takýchto webov je napríklad aj portál Podnikám.sk, ktorý patrí pod značku iSITA a tá zas pod značku známej tlačovej agentúry SITA.

Ak hľadáte možnosti, ako získať špecializované informácie, práve portál Podnikám.sk je veľmi dobrou cestou. Okrem svetového spravodajstva a domáceho spravodajstva z ekonomiky sa totiž venuje celkovo ekonomickým témam a to tak pre širokú verejnosť, ako aj pre podnikateľov alebo finančníkov.

Svetové spravodajstvo

Čo sa týka svetových ekonomických správ, aj v tomto priestore fungujú v podstate dva druhy médií. Prvou sú napríklad známe mediálne značky zastrešujúce najmä spravodajstvo a aktuality z politiky, ekonomiky, obchodu a svetového diania všeobecne.

Druhou skupinou sú špecializované portály, ktoré sa venujú viac menej ekonomike a ostatné spravodajstvo berú ako doplnok. Na rozdiel od situácie na Slovensku ale platí v prípade oboch skupín svetových médií, že ekonomiku, ekonomické vzťahy a hospodárstvo pokrývajú informačne veľmi dobre, aj keď sa na to napríklad nešpecializujú.

Ak hľadáte veľmi úzko zamerané informácie, napríklad na svetové burzy, tak burzové informácie a aktuality ohľadom akcií ponúkajú aj špecializované média a inštitúcie zamerané priamo na burzový trh, ako je napríklad The New York Stock Exchange. Takýto typ informácií je ale už naozaj určený nie širokej verejnosti, ale skôr ľuďom obchodujúcim na burze.

Nielen pre podnikateľov

Možno si myslíte, že takýto druh spravodajstva a informácií by mal byť zaujímavý len pre podnikateľov alebo finančníkov. Opak je však pravdou, pretože od ekonomickej situácie a ukazovateľov závisí oveľa viac vecí. Aj preto sa hovorí, že ekonomika hýbe svetom oveľa viac, ako politika.

chyba