Európou to hýbe a my budeme pri tom!

Európu čakajú v oblasti elektronického trhu veľké zmeny s významným dopadom aj na biznis a slovenských občanov. Európska komisia len pred pár dňami zverejnila dlho očakávaný balíček opatrení na odstránenie prekážok a silnejší rozbeh e-obchodu.

31.05.2016 13:50
Zdroj: ITAPA
logo itapa inzercia Zdroj: ITAPA

Dočkáme sa odstránenia „geoblockingu“, zlacnenia cezhraničného doručovania zásielok, zmien v audiovizuálnych mediálnych službách či regulácie platforiem ako Google, Facebook či Amazon? Na konferencii Jarná ITAPA 2016 sa to vo štvrtok 9. júna dozvieme od tých najkompetentnej­ších – viceprezidenta EK Andrusa Ansipa pre jednotný digitálny trh a bývalého estónskeho premiéra, lídrov európskych krajín, ako aj zodpovedných ľudí z EK a Slovenska.

Jednotný digitálny trh patrí aj medzi 5 hlavných priorít nastávajúceho predsedníctva Slovenska v Rade EÚ, takže k nemu budeme môcť prehovoriť aktívne a relevantne. Už dlhšiu dobu sa na úrovni EÚ vedú vášnivé diskusie o tom, či má EÚ regulovať digitálne platformy – rôzne vyhľadávače, porovnávače, sociálne siete, elektronické trhoviská, a v akom rozsahu. Členské krajiny v tomto ani zďaleka nemajú jednotný názor. Niektoré požadujú prísnejšiu reguláciu, tvrdiac, že Európa prichádza o veľké príjmy, iné zdôrazňujú slobodu v podnikaní a prirodzený vývoj. Okrem ekonomických faktorov podliehajú zvažovaniu aj dopady na bezpečnosť osobných údajov, dát a ďalšie faktory. Diskusia vyvrcholila minulý týždeň, keď rozhodnutie komisie verejne ohlásil viceprezident EK Andrus Ansip, ktorý osobne, aj spolu s ďalšími skvelými spíkrami z rôznych kútov Európy zavíta druhý júnový štvrtok do Bratislavy na Jarnú ITAPA, aby o tom porozprávali.

Téma vyvrcholí napínavým duelom diplomatov, biznismenov a vysokých vládnych úradníkov z Francúzska, Nemecka, Dánska a ďalších krajín, ktorí budú navrhované riešenia brániť alebo podporovať v paneli Bitka digitálnych platforiem.

Na Jarnej ITAPA 2016 nebude chýbať ani konfrontácia na domácej pôde. Program podujatia otvorí kľúčovým príhovorom podpredseda vlády Peter Pellegrini, od júna šéfujúci novému Úradu podpredsedu vlády pre investície a informatizáciu. Poobedňajší diskusný Okrúhly stôl s lídrami slovenskej digitalizácie zhodnotí pozitíva a negatíva ukončeného informatizačného obdobia. Bude nová garnitúra schopná zmien? Začnú platiť princípy „hodnota za peniaze“ aj v informatizácii? Diskutujme spolu aj so Slovensko.digital.

Príďte počúvať, spoznávať, pýtať sa. Celý program na Jarnej ITAPA je pre vás a o vás, tak by ste pri tom nemali chýbať. Aktualizovaný program na www.itapa.sk, Registrácia TU.

chyba