Myslíte si, že brandy a koňak je to isté? Ste na omyle!

Brandy sa rovná koňak, koňak sa rovná brandy. Slováci si poväčšine myslia, že oba drinky sa ničím nelíšia. Radia ich k aromatickému alkoholu tmavej, sýto mahagónovej farby, ktorý sa zvykne podávať v špeciálne tvarovaných pohároch na stopke - čistý, prípadne na ľade. A všetko končí v rovnakej kategórii brandy - koňak.

18.08.2015 08:00
Soberano inzercia

Málokto už vie, že medzi koňakom a brandy rozdiel je. Spôsob výroby je v oboch prípadoch podobný, ani kvalitou sa koňak a brandy zásadne neodlišujú. Rovnaká je aj základná zložka, z ktorej sa vyrába – ide o vínny destilát, pôvodnou surovinou je teda hrozno a podľa medzinárodných predpisov brandy ani koňak nesmie obsahovať nič iné. Rozdiely sú hlavne v tom, aká odroda viniča bola použitá, a v ktorom regióne bola vypestovaná.

Koňaku alebo francúzskym názvom Cognac sa hovorí tomu druhu alkoholu s chráneným označením pôvodu, ktorý je vyrábaný vo francúzskom regióne Cognac, z tamojších odrôd viniča. Brandy, ako napríklad Soberano je zo špeciálnej odrody hrozna Airén pestovanej v španielskej oblasti La Mancha. Dôležité je ale rozlišovať, či kupujeme pravé brandy alebo tzv. rezané, ktoré okrem destilátov z vína má aj prímesi liehu, čím sa znižuje jeho kvalita.

Sudy so Soberanom
Sudy Soberano inzercia Sudy so Soberanom

Soberano je pravé vínové brandy bez liehových prímesí pochádzajúce z mesta Jerez a vyrábané tradičnou metódou. Zreje v dubových sudoch, v ktorých bolo predtým uskladnené sherry, čo dáva Soberanu osobitnú chuť a vôňu. Jeho vyrovnaný charakter sa získava špeciálnym spôsobom dozrievania Criaderas y solera. Ide o kontinuálne zmiešavanie nových ročníkov so staršími, čím sa zabezpečuje jeho stála a vyrovnaná chuť.

Rokmi dozrievania sa znásobuje chuť – Soberano Solera (jednoročné) má tmavo jantárovú farbu so zlatými tónmi, vo vôni možno nájsť stopy po dreve, sušenom ovocí a vanilke. Päťročné Soberano s nádychom vyzretého dreva a karamelu premení každý drink na neopakovateľný zážitok.
Robo Opatovský na krste Soberana
SOBERANO Opatovsky krst inzercia Robo Opatovský na krste Soberana
Pre tých najnáročnejších je tu Soberano 12 so svojou elegantnou mahagónovou farbou s dávkou jantáru a medi, skrývajúci v sebe aromatický komplex po kvalitnom dozretom dreve, karameli, mede či orieškoch.

„Pravé brandy je výnimočné poctivým procesom výroby. Aj mňa ako skutočného pôžitkára si podmanilo Soberano vďaka jeho plnej zaoblenej chuti, unikátnej farbe a výnimočnej, no zároveň jemnej vôni. Rád si ho vychutnávam pri izbovej teplote, v letných mesiacoch aj na kockách ľadu,“ hovorí spevák Robo Opatovský, ktorý sa stal ambasádorom značky.

chyba