Podniky zo Slovenska sa dokážu presadiť aj v USA

EÚ a USA v súčasnosti rokujú o dohode o vytvorení zóny voľného obchodu – TTIP. Táto dohoda podporí exportné a podnikateľské aktivity väčšieho počtu slovenských podnikov na trhu USA.

05.05.2016 10:30

Aj slovenské malé a stredné podniky sa kvalitnými produktmi a službami dokážu presadiť za veľkou mlákou. Zvýšenie exportného potenciálu slovenských firiem by malo byť výstupom projektu Transatlantický obchod: nové príležitosti pre slovenské podniky, ktorý realizovalo Európske partnerstvo pre verejné stratégie (EPPP) s podporou Veľvyslanectva USA v Bratislave. Súčasťou projektu je aj webová stránka www.transatlantictrade.sk.

Na webovej stránke www.transatlantictrade.sk sú prezentované príbehy podnikov, predovšetkým malých a stredných firiem z rôznych regiónov Slovenska, ktoré majú skúsenosti s exportom výrobkov a služieb do USA alebo plánujú export rozbehnúť v dohľadnom čase. Slovenské podniky považujú za najčastejšie bariéry vzájomného obchodu medzi Slovenskom a USA predovšetkým rozdiely v legislatíve, napríklad rôzne technické štandardy a s tým spojenú potrebu dvojitej certifikácie produktov zvlášť pre trh EÚ a pre trh USA. Vysoké clá, zdĺhavosť administratívnych a colných postupov či vízový proces boli tiež spomenuté ako hlavné prekážky.

Dohoda TTIP – Transatlantické partnerstvo v oblasti obchodu a investícií – o ktorej v súčasnosti EÚ a USA rokujú, má potenciál odbúrať značnú časť týchto bariér. Odstránenie ciel uvalených na väčšinu obchodovaných produktov, lepšia koordinácia regulátorov pri vydávaní a uznávaní technických certifikátov či zefektívnenie colnej administratívy, ktoré sa majú stať súčasťou dohody TTIP, nepochybne znížia náklady firiem, čo sa následne môže premietnuť aj do nižších cien pre konečných spotrebiteľov. TTIP tak môže podporiť expanziu slovenských podnikov za Atlantik a bude predstavovať zmenu najmä pre najmenšie podniky, ktoré často bojujú s nedostatkom zdrojov potrebných na administratívu spojenú s exportom či vysokými clami.

Príbehy firiem, opisy vybraných oblastí rokovaní o TTIP a viac informácií o projekte nájdete na: www.transatlantictrade.sk.

chyba