Podnikať bez papierov sa dá

Datamolino je slovenský start-up, ktorý sa rozhodol skoncovať s otravným ručným prepisovaním faktúr. Podnikatelia sa tak konečne môžu naplno venovať rozvíjaniu svojho obchodu.

27.01.2014 08:00
O2 inzerciaDatamolino
Andrej Glézl a Ján Korecký zo spoločnosti Datamolino

Podnikanie bez faktúr, to znie ako utópia. Ako ste sa k tomuto nápadu dostali?

Na svete sa ročne vystaví viac ako 100 miliárd faktúr, len v samotnej Európskej únii je to viac ako 16 miliárd. A všetky tieto faktúry treba niekde vytlačiť, spracovať a zaevidovať. Obaja pochádzame z účtovníckeho prostredia a pre účtovníka znamená každá faktúra množstvo práce a prepisovania. Jedného dňa sme si povedali, že toho už bolo dosť, poďme s tým niečo spraviť.

A riešenie sa skrývalo v QR kódoch.

Presne! Tak vznikla základná myšlienka bysquare. Zakódovať všetky základné fakturačné a platobné informácie z faktúry do QR kódu tak, aby sme jednoduchým naskenovaním kódu mobilným telefónom mohli tieto údaje okamžite ďalej využiť. Žiadne prepisovanie, žiadne chyby. Časom sa na nás zákazníci začali obracať s požiadavkou, či by nebolo možné rovnakým spôsobom pracovať so všetkými faktúrami, nie len s tými, ktoré už bysquare kód majú. A tak nasledoval projekt Datamolino, ktorého úlohou je spracovať akúkoľvek faktúru. Princíp je jednoduchý – dostanem faktúru, papierovú naskenujem, elektronickú prepošlem a už len počkám, kým ju Datamolino spracuje. Mne prídu hotové údaje, s ktorými môžem ďalej pracovať. Aké úžasne jednoduché!

Odkiaľ ste vzali peniaze na vývoj? A kde čerpáte inšpiráciu?

Sme startup, čo znamená, že máme k dispozícii obmedzené zdroje a musíme prichádzať s efektívnymi riešeniami. Musíme vytvárať produkty, ktoré trh chce. Máme to šťastie, že sedíme v Spote, coworkingovom priestore, ktorý zdieľame s viacerými firmami. Získavame tu množstvo dobrých nápadov aj neoceniteľnej spätnej väzby. Ak vymyslíme niečo, čo je príliš komplikované, okamžite nám to povedia. Zásada jednoduchosti sa nám doteraz vždy vyplatila.

Aplikujete túto zásadu vo všetkých ohľadoch svojho podnikania?

Absolútne. Vo firme napríklad využívame O2 z toho istého dôvodu – na začiatku sme potrebovali flexibilného partnera, ktorý by nám poskytol rýchle a jednoduché riešenie našich komunikačných požiadaviek. Nemuseli sme sa viazať a zaplatili sme naozaj len to, čo sme pretelefonovali. Presne, ako je to pri produktoch Datamolino.

Všetky tieto výhody môžete využívať pri svojom podnikaní s O2 Moja Firma aj vy. Neplatíte žiaden mesačný poplatok, volania aj správy do EÚ máte za cenu domácich volaní a nikdy nezaplatíte viac ako 44 € mesačne.

Viac o ponuke sa dozviete na O2 Moja Firma.

chyba