Toto sú veci, ktoré si zistite pred pohovorom

Nie všetci uchádzači sú pripravení rovnako. Niektorí na pohovor prídu len z nudy, iní zas kvôli potvrdeniu pre úrad práce.

07.12.2016 08:00
zdroj: Thinkstock
NitraDen.sk zdroj: Thinkstock

Pracovný pohovor je zložitejší proces, ako by sa mohlo zdať na prvý pohľad. Zamestnávateľ si hľadá totiž nielen najlepšieho odborníka na trhu, ale zároveň aj niekoho, kto zapadne do tímu vo firme. Ak chcete uspieť, mali by ste sa snažiť nielen o to, aby ste samého seba dobre predali, ale aj o to, aby ste poznali prostredie, do ktorého idete.

Využite Google
Na internete môžete zistiť v dnešnej dobe už naozaj všetko. Na tento účel je najlepší známy vyhľadávač Google, ktorý vám vie ukázať napríklad aj to, kde všade sa aktuálne ponúka práca. Nitra alebo iné veľké mestá majú aj viacero špeciálnych regionálnych portálov s takýmito informáciami, napríklad NitraDeň.sk a podobné weby.

Využite teda vyhľadávač na to, aby ste si našli informácie o danej firme. Ako prvé by ste mali zistiť, či firma funguje a to zadaním jej mena do vyhľadávača. Ak má vlastnú web stránku, detailne ju preskúmajte. Ak nie, zisťujte, či sú informácie o nej dostupné v rôznych katalógoch a databázach firiem.

Nezabudnite si zistiť ani solventnosť firmy. Hľadajte v Googli napríklad jej názov a slovíčka skúsenosti, recenzia a podobne. Vyskúšať môžete aj službu zvanú Dlžník.sk, ktorá vám ukáže, či má daná spoločnosť nejaké dlhy voči štátnym inštitúciám, napríklad voči zdravotnej poisťovni, Sociálnej poisťovni alebo daňovému úradu.

Aj sociálne siete môžu niečo napovedať
Ak máte prístup napríklad na sociálnu sieť Facebook, môžete si tiež veľmi ľahko zistiť, do čoho idete. Dnes sa už žiadna fungujúca firma orientovaná na služby či predaj pre verejnosť alebo viacerých klientov nezaobíde bez tzv. Facebookovej stránky.

Tu môžete nájsť nielen informácie o firme, ale ak budete dobre „čítať medzi riadkami“, môžete zistiť ešte dôležitejšie informácie. V prvom rade si pozrite komentáre alebo hodnotenia iných ľudí, ktoré najčastejšie odrážajú spokojnosť či nespokojnosť so spoločnosťou.

V druhom rade si všímajte, čo firma zverejňuje, či je komunikácia pravidelná a ako reaguje na prípadnú kritiku. Toto vám môže veľa napovedať najmä o tom, aká kultúra vo firme panuje a či je spoločnosť dostatočne sebakritická. To sa môže hodiť aj vám z pozície budúceho zamestnanca.

Osobná návšteva
Nič sa nevyrovná osobnej návšteve a ak sa dá, pokúste sa navštíviť dotyčnú firmu už pred pohovorom osobne, najlepšie ako zákazník. Spoznáte tak nielen prostredie, kde budete pracovať, ale aj to, aká atmosféra tam vládne. Samozrejme, nie vždy to charakter tej spoločnosti, v ktorej sa človek uchádza o prácu, dovoľuje. Ak budete napríklad žiadať o prijatie do zamestnania do SBS, asi ťažko niečo osobnou návštevou zistíte. V tomto prípade sa pokúste získať informácie zo svojho okolia alebo od známych, možno budú mať nejaké skúsenosti priamo oni.

chyba