Skráťte si voľný čas klebetami na internete

Ľudí vždy zaujímalo niečo netradičné a zaujímavé. Zvedavosť sprevádza človeka už od nepamäti a jej podstate zostala nezmenená.

31.10.2016 08:00
Sita
zdroj: Thinkstock

V minulosti to boli najmä mýty a báje, neskôr prišli na rad klebety. Čokoľvek, čo sa stalo mimo bežný šedý život, bolo predmetom debaty. Dodnes na tejto charakteristickej ľudskej črte „zarábajú“ noviny zamerané na rýchle senzácie. Doba však uteká nezastaviteľne dopredu a takýto obsah je dnes prítomný aj na internete. Niekedy sa mu hovorí virálny obsah, inokedy jednoducho len pikošky.

Noviny? Tie sú už out
Vynález kníhtlače Johannom Gutengergom znamenal prielom. Dovtedy sa šírili rôzne zaujímavosti a klebety len ústnym podaním, čo bolo síce na tú dobu dostačujúce, ale neefektívne. Samozrejme, písmo a písané knihy poznali ľudia už oveľa skôr, všetko to ale prebiehalo buď ručne alebo starším typom tlačenia kníh po celých stránkach. Nový vynález to všetko zmenil.

Prvou knihou vytlačenou novodobým štýlom bola Biblia, no ako sa ukázalo v nasledujúcich storočiach, cieľom tlače kníh neboli len ušľachtilé ciele. Vychádzať vo veľkom začali rozličné noviny a to vrátane tzv. bulváru. Ten prekvital najmä v 19. a začiatkom 20. storočia a bol populárny tak vo svete, ako aj u nás – či už v Rakúsko-Uhorsku alebo v Československu.

Film a televízia priniesli nový rozmer
Dôležitým medzníkom bol príchod obrazového záznamu. Najprv to bol film v kinách – premietali sa rôzne vážne aj humorné filmy, no známe boli aj informačné večerníky, ktoré informovali o správach. Takýto predchodca dnešných televíznych novín vydržal v podstate až do konca druhej svetovej vojny a obsahoval aj rôzne zaujímavosti z celého sveta.

Od polovice 20. storočia prišiel vzostup televízie. Tu na rozdiel od filmov boli informácie spracovávané takpovediac za pochodu a instantne. V USA a západnej Európe začali vznikať čisto spravodajské televízne kanály plné informácií a od tohto seriózneho spravodajstva to bol doslova už len skok k bulváru – čo sa naplno prejavilo koncom 20. storočia. Vlastne, až do momentu, kedy sa dostal do povedomia internet, nové masové médium.

Najdôležitejšie veci sa odohrávajú online!
Ak ste hladní po informáciách z oblasti zaujímavostí alebo dych berúcich pikošiek, v takom prípade by ste mali sledovať najmä internet. Či už ide o sociálne siete alebo webové stránky bulváru, tu určite „ukojíte“ svoj smäd po klebetách a rôznych „virálnych“ témach. Zaujíma vás napríklad, ako dokázal niekto na druhom konci sveta zázračne schudnúť alebo naopak pribrať? Prípadne, chcete si prečítať niečo o ľuďoch, ktorí sa stali z ničoho nič slávni alebo bohatí a úspešní? Zaujímajú vás zaujímavé videá zo zahraničných talentových alebo speváckych súťaží? Tak nielen týmto, ale aj iným témam sa venujú rôzne špeciálne portály založené práve na zaujímavostiach a pikoškách. Jedným z nich je napríklad známy portál Najky.sk, kde denne pribúdajú tony takéhoto obsahu a je ideálny na voľný čas.

chyba