Legenda menom L+S

Už vyše tridsať rokov patrí Štúdio L+S medzi to najkvalitnejšie, čo slovenská divadelná scéna ponúka. A rovnako tomu bude aj v tejto sezóne.

23.09.2016 08:00
L+S inzercia

Keď divadlo v roku 1982 vzniklo, nieslo názov Štúdio S ako skratka divadelnej scény Slovkoncertu. Štúdio S bolo agentážnym divadlom – nemalo stály herecký súbor ani režiséra. Angažovalo hercov na jednotlivé predstavenia alebo pozývalo hosťovať súbory s inscenáciami, ktoré zapadali do konceptu divadla. Väčšinou šlo o malé české divadlá či súbory. No už vtedy bola ich prvoradým kritériom kvalita. Na tom si zakladali, aj keby mali ísť hlavou proti múru. A aj šli, keď sa odvážili angažovať dvojicu Milan Lasica a Július Satinský, ktorú vtedajší režim príliš nepodporoval. Tým odštartovali novú éru nielen Štúdia S (ktoré v roku 1999 po tom, čo sa stal jeho riaditeľom práve Milan Lasica symbolicky zmenilo svoj názov na Štúdio L+S), ale zapísali sa aj do histórie slovenského divadla vôbec.

Lasica + Satinský

Svojrázna dvojica prijala pozvanie na hosťovanie do divadla krátko po jeho vzniku s výberom z pôvodne televízneho cyklu Nikto nie je za dverami. Vtedajší riaditeľ Štúdia S, Štefan Ladižinský, im v tom čase ako jediný poskytol možnosť hrať vlastnú hru, a tak tu mohli v roku 1986 uviesť Deň radosti, ktorá sa spolu s neskoršou hrou Náš priateľ René, doteraz považuje za jeden z ich najlepších umeleckých počinov. Hoci, vybrať z ich tvorby to „naj“ určite nie je jednoduchou úlohou. Ešte aj dnes si ich absurdný a ironický humor, skeptický pohľad na mentalitu Slovákov a poetický jazyk nachádza mnoho priaznivcov, dokonca aj v radoch mladej generácie, ktorá časy, na ktoré vo svojich dielach odkazujú, nezažila.

A hoci dvojica už nie je dvojicou a spoločne už nikdy viac nevystúpi ani nič nenapíše, Milan Lasica vedie divadlo dodnes tak, ako by sa to určite páčilo aj jeho kamarátovi Julovi. Poetický humor a v inotaji vyjadrená kritika s príchuťou miernej nostalgie – v takomto tóne sa dodnes nesie väčšina predstavení, ktoré divadlo odohráva.

Milan Lasica: Na fašírky mi nesiahaj Foto: Ctibor Bachratý
L+S inzercia Milan Lasica: Na fašírky mi nesiahaj

Zamerané na kvalitu

Tak, ako to bolo pri začiatkoch divadla, ani dodnes nemá Štúdio L+S žiaden vlastný súbor. Umelcov pozýva na spoluprácu na konkrétne inscenácie či iné programy alebo vstupuje do koprodukcií s českými divadlami ako sú Divadlo Bolka Polívku z Brna či pražské Štúdio DVA. Na doskách divadla tak diváci môžu vidieť také osobnosti ako sú Pani herečky a Páni herci Emília Vášáryová, Marta Sládečková, Milan Kňažko, Marián Labuda, Bolek Polívka, Martin Huba i mnoho ďalších. V kvalite, ktorú si divadlo za tie roky vybudovalo, nijak nepoľavuje. Práve naopak, aj dnes je divákmi obľúbeným a vyhľadávaným miestom, kde môžu vidieť tie najlepšie divadelné hry so svojským rázom, v ktorom stále cítiť rukopis dvojice L+S. A nezaháľajú ani vtedy, keď iní oddychujú – už tretí rok divadlo namiesto typických divadelných prázdnin ponúka divákom humorné inscenácie aj v júli. A vždy bývajú beznádejné vypredané!

Lož má krásne nohy Foto: Ctibor Bachratý
L+S inzercia Lož má krásne nohy

Spojenie dvoch legiend

L+S teda ostáva verné tradíciám, no dáva príležitosť vyniknúť aj každému dobrému nápadu. To je jedna z vecí, ktorú má spoločnú s jeho novým partnerom, legendárnym arménskym brandy Ararat, ktoré zbožňovali i také osobnosti ako Winston Churchill, či Agatha Christie. Ararat dlhodobo podporuje výnimočné umelecké projekty v Arménsku i ostatných krajinách, kde sa dováža.
L+S inzercia
Od septembra tak i na slovenských nadšencov umenia a zároveň nadšencov kvalitného brandy čaká dvojnásobný pôžitok práve v priestoroch Štúdia L+S, ktoré je legendou medzi slovenskými divadlami tak, ako Ararat medzi brandy. Tak ako sa L+S pridržiava svojich osvedčených tradícií, i Ararat je verný klasike – svoje tradičné výrobné postupy si zachováva už od roku 1887.

Medzi to najlepšie, čo značka Ararat na Slovensku ponúka, patrí 10-ročný Akhtmar, 20-ročný Nairi, lahodný Dvin či 30-ročné brandy Erebuni. O kvalite brandy Ararat svedčí aj množstvo ocenení, ktoré toto brandy pravidelne získava. Spojenie jantárovej farby, sladkej vône drevín a chute lesných plodov a orechov je už samo o sebe umeleckým dielom. V spojení s perfektnými výkonmi hercov na divadelných doskách tak divák získa dvojitý umelecký zážitok.

V súčasnosti má divadlo v repertoári sedemnásť divadelných titulov, hudobný večer i talkshow. V najbližšej divadelnej sezóne sa môžeme tešiť na dve nové premiéry, ale i staršie inscenácie, ktoré si získali priazeň publika – Tri grácie z umakartu, Mínus dvaja, Na fašírky mi nesiahaj, 69 vecí lepších ako sex, Lož má krásne nohy či iné inscenácie. Kombináciu umenia na doskách, ktoré znamenajú svet, s umením v pohári, si môžu diváci vychutnať vďaka Araratu. Že si treba lístky na predstavenie zadovážiť dopredu snáď ani netreba zdôrazňovať. Štúdio L+S patrí medzi naše najobľúbenejšie divadlá. Je vždy milým zážitkom, stretnúť na ich predstaveniach také množstvo ľudí – a dokonca i mladých. Je vidieť, že to čo robia, robia dobre!

3 Grácie z umakartu Foto: Ctibor Bachratý
L+S inzercia 3 Grácie z umakartu
chyba