Žiaci aj učitelia sú z Malej finančnej akadémie nadšení

Až 6 505 žiakov z celého Slovenska má za sebou týždeň v Malej finančnej akadémii. V nej sa učia, ako zodpovedne narábať s peniazmi.

21.03.2017 08:00

Malá finančná akadémia priniesla do zapojených základných škôl projektové vyučovanie zamerané na praktické zručnosti v oblasti finančnej gramotnosti, ktoré sa blíži k svetovému trendu tematického vyučovania na školách. Ako sa žiakom darilo v prvý týždeň od spustenia akadémie?

Mám takú zásadu, že ak chcem, aby učenie zaujalo mojich žiakov, musí na 100 % baviť aj mňa. Vtedy ich viem motivovať, nabudiť, inšpirovať, ale aj vyprovokovať k potrebnej aktivite. Moje nadšenie sa snažím postupne presúvať na deti. A takto to bolo aj v projekte Malá finančná akadémia, ktorý je pre mňa niečím novým, krajinou nepoznanou a tajomnou. Aj deti ho prijali s nadšením. Rolové hry na 1. stupni sú osvedčenou klasikou a hra na architektov, novinárov, bankárov je výborným hnacím motorom. Pestrosť a rôznorodosť aktivít počas realizácie projektu zase zabezpečí to, že vedie deti ku každodennému aktívnemu prístupu, ktorý je pre dosiahnutie cieľa potrebný, “ priblížila vnímanie projektu učiteľka Gabriela Kapjorová, zo ZŠ Pavla Országha Hviezdoslava v Trstenej, ktorá sa do projektu zapojila.

Vysoký záujem o akadémiu sme zaznamenali už v prvý deň registrácie, kedy sa prakticky preplnili kapacity,“ uviedol Ján Machaj, riaditeľ neziskovej organizácie EDULAB, ktorá pripravila metodiku celoslovenského projektu Malá finančná akadémia pre základné školy. „Všetky aktivity v projekte vychádzajú z národného štandardu finančnej gramotnosti, čo je dokument, ktorý presne stanovuje cieľové požiadavky na rôzne stupne škôl. Samotné aktivity sú vždy smerované k požiadavkám definovaným v tomto štandarde. EDULAB v rámci projektu spolupracuje aj s učiteľmi z praxe, čiže inšpiráciou tu sú hlavne ich skúsenosti a fantázia,“ dodal Machaj.

Tvárou kampane je postavička Kozmix a jeho...
Tatra banka Tvárou kampane je postavička Kozmix a jeho kamaráti. Obrázok predstavuje fázy projektového vyučovania v Malej finančnej akadémii.

Malá finančná akadémia stojí na 3 pilieroch:

1. Metodická príručka – učitelia môžu do svojho vyučovania implementovať viac ako 60 vzdelávacích aktivít doplnených o interaktívne cvičenia a motivačné videá. Metodická príručka je tvorená učiteľmi z praxe a využíva inovatívne vzdelávacie metódy ako tímová spolupráca, rovesnícke vzdelávanie, rolové hry a podobne.

2. Digitálny vzdelávací obsah – žiaci sa môžu vzdelávať pomocou hry aj doma, spolu s rodičmi nájdu na www.kozmix.sk interaktívne cvičenia, motivačné videá a doplnkové materiály, ktoré im pomôžu hravou formou utvrdiť si svoje vedomosti.

3. Hra Naše mesto – cez hru sa učia deti vnímať hodnotu peňazí. Počas trvania projektu deti vymenia známkovanie za platenie a odmeňovanie ich vlastnou triednou menou. Za zarobené peniaze, ktoré si sami pomenujú a vyfarbia, si kupujú makety budov do svojej časti mesta. V štyroch skupinách tvoria svoju mestskú časť presne podľa vlastných predstáv a dotvárajú makety napríklad plastelínou, papierovými objektmi, legom a podobne. Počas hry má každý žiak svoju jedinečnú úlohu. Každá štvrť má svojho bankára, novinára a architekta. Skupina za vzdelávacie aktivity získava peniaze, ktoré investuje do rozvoja svojej štvrte. Okrem tímovej práce takto žiaci rozvíjajú aj svoju kreativitu a fantáziu. Na záver odprezentujú výsledky svojej práce nielen svojim spolužiakom, ale aj rodičom.

hru Naše mesto si zahrali aj deti  zo ZŠ Pavla...
Tatra banka hru Naše mesto si zahrali aj deti zo ZŠ Pavla Országha Hviezdoslava v Trstenej

Projekt Malá finančná akadémia pripravila nezisková organizácia EDULAB s finančnou podporou Tatra banky a technickou podporou spoločnosti Agemsoft. „Mnohí ľudia tvrdia, že peniazom rozumejú, avšak prieskumy aj prax ukazujú opak. Považujeme preto za nevyhnutné viesť už deti na základných školách k finančne zodpovednému správaniu. Veríme, že projekt Malá finančná akadémia prispeje k zlepšeniu finančnej gramotnosti detí a stane sa inšpiráciou aj pre ďalšie spoločnosti, ktoré majú záujem o skvalitnenie vzdelávania na Slovensku,“ dodal Peter Matúš, člen predstavenstva Tatra banky zodpovedný za retailové bankovníctvo.

Malá finančná akadémia je určená pre žiakov 3. a 4. ročníkov základných školách a potrvá na zúčastnených školách najneskôr do 8. apríla 2017.

Bude vás zaujímať: Detský účet pomáha zvyšovať finančnú gramotnosť

chyba