Bude rok 2017 rokom zmeny vo finančníctve?

Uplynulý rok 2016 bol v znamení boomu v oblasti úverov a rozličných finančných produktov. Aký bude ten ďalší?

20.12.2016 08:40
SITA inzercia
Zdroj: Thinkstock

Predpovedať vývoj na finančných trhoch je vždy veľmi ťažké, ale v zásade platí, že ak existujú určité mantinely, nie je veľký priestor na radikálne a extrémne zmeny. U nás sú momentálne dva dôležité mantinely: ekonomická situácia obyvateľstva a základné úrokové sadzby Európskej centrálnej banky. Napriek tomu sa môže stať, že finančníctvo zažije určité zmeny.

Hypotéky? Nižšie zrejme nebudú

Pre väčšinu ľudí je asi najdôležitejším segmentom v rámci finančníctva segment úverov na bývanie, čiže hypoték. V tejto oblasti bol rok 2016 naozaj veľmi priaznivý a hoci ceny nehnuteľností rástli viac, ako po minulé roky, dopyt po úveroch neklesal. Dobrá ekonomická situácia doslova akcelerovala hlad po novom bývaní a tak išli všetky úvery „na dračku“.

Banky navyše využili obdobie nízkych úrokových sadzieb stanovených ECB a postupne znižovali úročenie hypotekárnych úverov. Najvýhodnejšie úroky štartovali už pri hodnote 1,19 % ročne, čo je číslo ako zo sci-fi, najmä ak sa pozrieme na úroky spred troch či štyroch rokov. Dá sa však povedať, že tu už dosiahol trh svoje dno a zrejme nižšie úroky už nemožno očakávať. To, čo sa ale môže zmeniť, bude zložitosť ponuky a prísnosť podmienok. Aby ste si mohli napríklad v roku 2017 požičať úver, budete musieť oveľa viac počítať s hodnotou zakladanej nehnuteľnosti, s výškou príjmu a lepšie sa orientovať v ponuke bánk. Alternatívou k tomu bude najať si služby finančných expertov.

Pozor na niektoré finančné služby

Ak už hovoríme o finančných službách, treba si veľmi dobre overiť, s kým sa „dáte do partie“ v prípade takéhoto servisu. Zákon aktuálne pozná tri skupiny: finančný agent, finančný sprostredkovateľ a finančný poradca. Rozdiel medzi nimi je v rozsahu služieb, ktoré môžu poskytovať a tiež v tom, pre koho pracujú.

Finančný agent funguje bez obmedzenia a spolupracuje s viacerými inštitúciami. Takýto agent však musí byť registrovaný v NBS, ktorá na jeho činnosť aj dohliada. Finanční sprostredkovatelia na rozdiel od agentov pracujú obvykle len pre jednu finančnú inštitúciu, ktorá ich zároveň aj platí. Posledná skupina, finančný poradca, u nás nie je ešte natoľko rozvinutá a to najmä preto, že za služby takéhoto človeka platíte vy sami.

Správne informácie v správnom čase majú najvyššiu hodnotu Práve informácie budú mať v roku 2017 najvyššiu hodnotu. To sa oproti predošlým rokom zmení zrejme najviac a správne informácie v správny čas vám môžu ušetriť pomerne veľa peňazí. Dobrým príkladom je napríklad už len samotná hranica pre príjem na čerpanie hypotéky pre mladých – niekomu sa môže oplatiť počkať pár dní a získa hneď lepšie podmienky. Ak chcete takéto informácie nájsť, odporúčame špecializované portály venujúce sa financiám a finančníctvu, napríklad portál voFinanciách.sk

chyba