Chcete začať podnikať? Kúpte si firmu

Ako najrýchlejšie začať podnikať? Môžete si založiť živnosť, spoločnosť s ručením obmedzeným - alebo si kúpiť hotovú firmu.

15.10.2016 08:00
podnikam.sk Foto:

Každý, kto chce začať podnikať, musí si zvoliť formu podnikania. U nás najčastejšie sú dve a to živnosť a spoločnosť s.r.o., čiže spoločnosť s ručením obmedzeným. Pre podnikateľov sa dlhodobo najviac efektívnou cestou javí práve „eseročka“, no kto by mal čas strácať týždne s jej založením? Navyše, ak je tu alternatíva, kedy si stačí kúpiť už len hotovú firmu, tzv. ready made s.r.o. spoločnosť.

Úskalia zakladania firiem
Najbežnejším problémom so založením firmy býva splnenie si všetkých povinností a doloženie všetkých dokladov z pohľadu práva. Nejde len o doloženie napríklad bežného výpisu z registra trestov, ale ak chcete založiť spoločnosť, musíte napríklad pamätať aj na sídlo, vlastnícke či nájomné práva k nemu a podobne.

Problémom môže byť aj spoločenská zmluva – najmä jej niektoré detaily. Ak ste viacerí spoločníci, treba si dávať pozor na presné vyjadrenie podielov. Všetko sa môže skomplikovať ale napríklad aj pri vybavovaní živnosti a následne podaní na súd a to bez ohľadu na to, či to riešite osobne alebo elektronickou cestou.

Navyše, na všetko sú určité lehoty a tak býva častou komplikáciou časové zdržanie. Ak potrebujete začať podnikať ihneď, je pre vás samozrejme dôležité, aby bolo časové zdržanie pokiaľ možno čo najmenšie a aby ste sa mohli sústrediť len na samotnú podnikateľskú činnosť a nie na lietanie po úradoch hore-dolu a dopĺňanie rôznych dokumentov alebo prepisovanie formulácií v zakladateľských listinách.

Prečo je hotová spoločnosť lepšia cesta?
Ak sa rozhodnete pre kúpu hotovej obchodnej spoločnosti, ušetríte si v prvom rade čas. Nemusíte nikam chodiť, nemusíte s nikým dlho komunikovať ohľadom podaní, osobných údajov, podnikateľských údajov a podobne. Jednoducho podpíšete kúpnu zmluvu a prevod spoločnosti na vás, pričom väčšinou je to od právnickej osoby, ktorá sa zaoberá zakladaním firiem.

V druhom rade si ušetríte okrem času aj veľa energie a nervov. V praxi je takáto úspora v mnohom ešte lepšia ako úspora času. Väčšina ľudí sa totiž stretáva pri vybavovaní na úradoch so situáciami, ktoré zažijú obvykle len raz za život a nemusia byť na to pripravení.

O to väčší môže nastať šok, keď zistíte, že namiesto toho, aby všetko šlo „na prvý krát“ to nepôjde niekedy ani po druhom opakovaní. Aj preto je lepšie všetko nechať na odborníkov, ktorí vám predajú kompletne pripravenú firmu.

Kúpou firmy to nekončí
Podnikanie nie je ale len o začiatku. Ak si zvolíte cestu kúpenia už hotovej spoločnosti, musíte sa pripraviť aj na množstvo povinností, ktoré sa spájajú s jej prevádzkou. Napríklad, ak budete mať zamestnancov, musíte ich registrovať. Že nemáte prehľad o tom, čo všetko s podnikaním súvisí? Od toho je tu internet, napríklad známy podnikateľský a spravodajský portál Podnikám.sk, kde nájdete všetky informácie o podnikaní.

chyba