Žiaci by sa mali učiť aj finančnej gramotnosti

Zvyšovanie finančnej gramotnosti detí zatiaľ nie je oficiálnou súčasťou vyučovacích osnov. Čoraz viac rodičov preto nenecháva nič na náhodu a začína svojim deťom vštepovať základy finančnej gramotnosti už doma. Jedným zo signálov je, že deťom založia účet v banke.

25.08.2016 08:00
tatra banka inzercia Foto:

„Už škôlkari vedia, že za sladkosť či novú hračku musia ich rodičia najskôr zaplatiť. Hodnotu peňazí však ešte nepoznajú,“ uviedla Nadežda Palušová, segmentová manažérka Tatra banky.
„Vďaka Detskému účtu sa dieťa učí vnímať hodnotu peňazí, zistí, čo koľko stojí, čo si môže za svoje vreckové kúpiť či koľko si potrebuje ešte na vysnívanú vec našetriť. Dieťa sa učí hospodáriť s finančnými prostriedkami od malička a automaticky získava pocit zodpovednosti,“ dodala Palušová.

Počet založených detských účtov rastie, deti si tvoria zdravý vzťah k peniazom.

Výhodou Detského účtu je, že je vedený bez poplatku. Zároveň rodičia majú dokonalý prehľad o všetkých výdavkoch dieťaťa vďaka internet bankingu či bankovej mobilnej aplikácii, kde môžu sledovať všetky obraty na Detskom účte. Rodič tiež môže podľa potreby kedykoľvek meniť maximálny denný limit na výber hotovosti a platby kartou.

Obľúbené platobné karty

Platobné karty k Detskému účtu sú často atraktívne nielen pre deti, ale aj pre dospelých. Napríklad v Tatra banke získa dieťa k svoju účtu od 6 rokov bezkontaktnú debetnú kartu podľa vlastného výberu. Môže sa rozhodnúť medzi kartou s originálnym Batman dizajnom, alebo Kartou, ktorá sa nedá kúpiť, akú majú aj obľúbení youtuberi.

Bude vás zaujímať: 6 dôvodov prečo prečo svojmu dieťaťu otvoriť Detský účet

chyba