Daň z pridanej hodnoty - koho všetkého sa týka?

Kto spadá pod daňovú povinnosť ohľadom dane z pridanej hodnoty? A o čom táto daň vlastne je? Všetko sa dozviete tu.

21.07.2016 08:11
sita inzercia
Zdroj: Thinkstock

Poznáte ju, pretože ju platíte takmer všade – reč je o dani z pridanej hodnoty. Táto daň je známe dnes vo viacerých krajinách sveta a najviac je rozšírená v Európe, kde aj vznikla. Touto daňou sa zaťažuje spotreba a to či už služieb alebo tovarov, pričom zaujímavosťou je, že ide o jednu z najvýnosnejších daní vôbec, hoci zo svojej podstaty by to tak byť nemuselo. Pozrime sa, ako DPH funguje.

Čo je to DPH a koho sa týka

Pod skratkou DPH sa skrýva ono už známe „daň z pridanej hodnoty“ a ide o nepriamu daň, ktorou je zdaňovaná ekonomická aktivita v oblasti spotreby. Celý systém dane funguje tak, že konečný spotrebiteľ zaplatí túto daň už v cene výrobku či služby konečnej spotreby, avšak jej odvedenie majú na starosti výrobcovia alebo predajcovia tovaru či služby.

Vďaka tomu ide charakteristicky o nepriamu daň, kedy platca dane a odvádzateľ dane nie sú jedna a tá istá osoba. To, kto všetko musí platiť DPH, je definované zákonom a štát od štátu sa tieto podmienky môžu meniť. Spravidla však platí, že DPH platia najmä podnikatelia a podnikateľské subjekty, občania len v niektorých situáciách.

Na rozdiel od bežnej dane z príjmu či iných daní, platí u dane z pridanej hodnoty špeciálny režim – táto daň sa nielen uplatňuje na výstupe, ale aj na vstupe. V praxi to znamená, že najmä podnikatelia nemusia platiť absolútne celú výšku dane, pokiaľ si vedia započítať oproti nej výdavky, kde už túto daň zaplatili. Platí sa teda len z rozdielu, pričom daň môže byť v niektorých prípadoch aj negatívna – čiže štát platí daň podnikateľovi.

Špecifické situácie

Bežní ľudia sa do kontaktu s DPH dostanú málokedy, ale môže sa to stať. Ide napríklad o prípady, ak nakupujú nové auto v zahraničí – v takomto prípade by nemali platiť v krajinách EÚ DPH za toto auto v krajine nákupu, ale u nás. Platí to ale len v prípade nových áut, nie pri ojazdených autách.

Druhou záležitosťou, ktorá sa týka DPH a ľudí – nepodnikateľov, je napríklad kúpa a predaj realít a nehnuteľností v prípade, ak sa jedná o činnosť, ktorá napĺňa znaky typické pre podnikanie. Pokiaľ niekto napríklad kúpy stavebný pozemok a vykoná na ňom práce stavebného či iného charakteru, aké obvykle vykonávajú podnikateľské subjekty, musí pri predaji pozemku platiť DPH. Informácie o tomto prípade, ale aj iných prípadoch, získate napríklad na Finančnej správe.

Buďte v obraze!

V prípade DPH platí, že jej pravidlá a aplikácia niektorých noriem sa pomerne často menia. Týka sa to najmä podnikateľov a rôznych pravidiel pri obchodnom majetku a obratoch. Aj z tohto dôvodu je dôležité mať všetky novinky, aktuality a najnovšie informácie z oblasti dane z pridanej hodnoty poruke. Ak chcete, všetko toto nájdete napríklad na portáli Podnikám.sk, ktorý sa téme daní a podnikaniu všeobecne venuje.

chyba