Našla sa nová Cvernovka

Kreatívci strávili posledné dni v Cvernovke. Budú sa sťahovať.

21.06.2016 08:00
Cvernovka  mahutova inzercia TB Foto:

Nadácia Cvernovka sa v máji tohto roka dohodla s Bratislavským samosprávnym krajom a kreatívci presunú svoje ateliéry z Cvernovky do budovy bývalej chemickej školy na Račianskej ulici v Bratislave.

Čo však znamená fenomén Cvernovka pre súčasnú generáciu, ktorá v nej v uplynulých rokoch našla svoje zázemie?

"Cvernovka nás už od začiatku oslovila svojou štedrosťou priestoru, ktorý priam nabáda k tvorbe a kreativite. Pri otváraní Connectu, ako jedného z prvých coworkingových centier v Bratislave, sme spočiatku váhali, či ľudí neodradí prístup a vzhľad starej továrne. Zariskovali sme a dnes vieme, že to bolo správne rozhodnutie. Pulzujúca atmosféra, vznikajúce spolupráce, medzinárodne oceňované architektonické, dizajnové či startupové projekty, to všetko umožnilo rast jedinečného kreatívneho centra s perspektívou určovať spoločensko-ekonomické trendy aj do budúcna,“ uviedla Jana Shafique Bieliková, zakladateľka coworkingového centra Connect.

„Cvernovka je pre mňa priestor, kde sme veľakrát zažili svoje tzv. „po prvé…“. Či už sme tu mali náš prvý eventový priestor Galleria Cvernovka alebo náš prvý veľký ateliér. Bol to pre nás uzol kultúry, kde sme vždy našli tých správnych umenia a kultúry chtivých ľudí, ľudí plných kreatívnych nápadov. Bol to určite priestor, kde ste zobrali ľudí, keď ste im chceli ukázať niečo pekné, zaujímavé a nevšedné,“ dodal Tomáš Augustín, zakladajúci člen združenia Čerstvé ovocie a organizátor podujatia Urban market.

V roku 2015 umelci Vilo Csino a Martin Mistrík, ktorým osud Cvernovky nebol ľahostajný, založili Nadáciu Cvernovka a vydali časozbernú publikáciu, ktorá podrobne zaznamenáva príbeh významnej bratislavskej továrne od minulosti až po jej súčasnosť. Za grafické ako aj obsahové spracovanie knihy sa stihli autori v priebehu roka stať laureátmi Ceny Nadácie Tatra banky za umenie 2015 v kategórii dizajn či získať Cenu za komunikačný dizajn 2016.

Autorom publikácie Cvernovka je zároveň venovaná aj limitovaná edícia kreditnej karty od Tatra banky. Svojim spôsobom tak aktuálne tvorí pomyselnú bodku za jednou veľkou etapou továrne. Kde sa však jedna etapa končí, ďalšia sa začína.

chyba