Zaujímavé investičné príležitosti sú až prekvapivo blízko

Mnoho investorov hľadá pri súčasných minimálnych úrokových sadzbách príležitosť na zaujímavejšie zhodnotenie úspor. A pritom pre jednu z tých najzaujímavejších nemusíme ísť ďaleko.

10.11.2015 08:00

Stačí sa porozhliadnuť v regióne strednej Európy. Stredoeurópske akciové trhy síce v posledných rokoch stagnovali, ale z dlhodobého pohľadu predviedli viac ako presvedčivý rast. Súčasne majú dobrý dôvod na ďalší rast – silné oživenie ekonomík v stredoeurópskom regióne. Zároveň nehovoríme o nepoznanom novom trhu, stredná Európa ponúka akcie časom preverených firiem poskytujúcich jednak stabilitu, tak aj potenciál výnosu.

NN (L) International Visegrad Equity v číslach

  • 18 rokov histórie*
  • Objem spravovaných aktív: viac ako 250 mln. EUR *
  • Od založenia fondu priemerný výnos 6 % ročne (31.7.2003)
  • Viac ako 50 % akcií sa obchoduje na Pražskej burze
  • Približne 70 akcií v portfóliu fondu – predovšetkým veľké, kvalitné spoločnosti

*Zdroj: NN IP, údaje k 31. 7. 2015

Nasmerované k rastu

Stredoeurópske krajiny (Česká republika, Poľsko, Rumunsko a Maďarsko) vykazujú v porovnaní s vyspelými krajinami západnej Európy vyššie tempo hospodárskeho rastu, samotná Česká republika mala za druhý štvrťrok 2015 najvyšší rast HDP v Európe. Štátne pokladnice sú v dobrej kondícii, nehrozia vysoké deficity a problémy podobné tým v Grécku. To isté platí aj pre domácnosti a firmy. Menové kurzy sú stabilné, perspektíva prijatia eura núti krajiny k hospodárskej obozretnosti. Stredoeurópske krajiny majú demokratické vlády, sú súčasťou NATO a EÚ. To ďalej výrazne zvyšuje ich stabilitu a znižuje investičné riziko v porovnaní s Čínou, Ruskom alebo Tureckom.

Zisky firiem, dividendy a rast cien akcií

Priaznivé ekonomické a politické podmienky majú pozitívny vplyv na hospodárenie firiem. Pokračujúci príbeh približovania (konvergencia) stredoeurópskeho regiónu k vyspelým trhom bude aj naďalej podporovať rast ziskov firiem a tým aj rast cien akcií s tým, ako sa budú vyspelé európske ekonomiky naďalej zotavovať. Stredoeurópske firmy sa môžu tešiť z relatívne lacnej, no kvalifikovanej a vzdelanej pracovnej sily. Vďaka dobrým hospodárskym výsledkom môžu lokálne firmy ponúknuť investorom zaujímavé dividendové výnosy. V tých patria stredoeurópske firmy dokonca k svetovej špičke.

Investovať v stredoeurópskom regióne je prekvapivo jednoduché

Vďaka fondu NN (L) International Czech Equity sú výnosy stredoeurópskych akciových trhov dostupné aj drobným investorom. Ide o najstarší a najväčší podielový fond so zameraním na tento región. Fond investuje viac ako polovicu svojho majetku do akcií spoločností obchodovaných na Pražskej burze, teda do titulov, ktoré český investor dobre pozná. Zvyšnú časť portfólia potom umiestňuje do akcií kótovaných predovšetkým na burzách v Poľsku, Maďarsku a Rumunsku a prípadne aj v ďalších krajinách strednej a východnej Európy. Investovať do tohto fondu je možné už od 20 euro mesačne.

Viac informácií nájdete na https://www.nnip.com/…K/sk/site/ce

Igor Müller

portfólio manažér NN Investment Partners

  • skúsenosti na akciových trhoch od roku 2003
  • v NN IP od roku 2013
  • predtým pracoval ako finančný analytik v spoločnosti Wood&Company, pôsobil aj ako novinár Bloomberg News, kde monitoroval dianie na kapitálových trhoch CEE
  • zodpovedný za správu fondov NN (L) International Czech Equity, NN (L) International Romanian Equity a NN (L) International Converging Equity
Igor Muller - NN inzercia
chyba