Výhodný účet pre stredoškoláka? Je bez obmedzení a zadarmo

Peniaze z brigády, ale aj rôzne štipendiá či peniaze od rodičov môžu študentom prichádzať na ich vlastný účet.

27.08.2014 10:25

Nemal by mať svoj účet? Túto otázku si koncom leta a začiatkom školského roka kladie väčšina rodičov. Potvrdzujú to aj banky, ktoré práve v tomto období registrujú najviac žiadostí o účty pre stredoškoláka.

Na vreckové aj brigádu
Dôvodov, prečo by mohli rodičia uvažovať o zriadení bankového účtu pre stredoškoláka, je viacero. Jedným je bezpečnosť – študent používa platobnú kartu a nenosí peniaze po vreckách.

Účet mu tiež dáva pocit samostatnosti a učí ho rozumne hospodáriť s peniazmi. Na účet si môže nechať posielať aj peniaze, ktoré si zarobí na brigádach. Vek, keď začínajú mladí zarábať prvé peniaze, sa neustále znižuje. Kým v minulosti chodili na brigády vysokoškoláci, v súčasnosti si takto privyrábajú už aj stredoškoláci.

Rodič zároveň ocení možnosť kontroly nad výdavkami. Prostredníctvom mesačných výpisov, Internet bankingu či SMS notifikácií rýchlo zistí, na čo študent peniaze použil.

Zodpovednejší ako by sa zdalo
Väčšina rodičov bojuje s pochybnosťami, či ich stredoškolák je dostatočne zodpovedný. Pozreli sme sa preto, ako sa študenti vo veku 15 až 19 rokov správajú k svojim peniazom na účte. Ak by ste čakali nejaké bezhlavé míňanie, budete veľmi prekvapení.

„Študenti najčastejšie platia kartou v obchodoch s potravinami a oblečením. Svoje peniaze ďalej míňajú na voľnočasové aktivity a cestovanie. Mesačne priemerne zaplatia kartou 50 eur a vyberú 136 eur z bankomatu,“ hovorí Marína Masárová z Tatra banky.

Bez obmedzení a zadarmo
Väčšina bánk ponúka účty pre stredoškolákov zadarmo. Mesačný poplatok preto nie je správne rozhodovacie kritérium. Rodič by mal sledovať najmä zloženie služieb, ktoré študent dostane k účtu.

Ak medzi službami chýba neobmedzený počet platieb kartou a výberov z bankomatov, môže prejsť rovno na ďalšiu ponuku. Najvýhodnejšie študentské účty sú totiž o inovatívnych službách, medzi ktorými by nemali chýbať SMS notifikácie či mobilné aplikácie.

Príklad výhodného študentského účtu
V Tatra banke môže stredoškolák zadarmo a neobmedzene:

  • prijímať platby (vreckové od rodičov alebo z brigád)
  • platiť debetnou kartou alebo mobilom so službou Mobilné platby
  • realizovať platby cez mobilnú aplikáciu Tatra banka
  • posielať peniaze cez aplikáciu Tatra banka VIAMO
  • používať Internet banking
  • vyberať z bankomatov Tatra banky
  • využívať e-mailové výpisy
  • prijímať SMS správy o pohyboch na svojom účte
  • platiť faktúry pomocou trvalých príkazov a SEPA inkás

Podmienky na získanie

chyba