Finančná rezerva sa dá vytvoriť aj z malého rozpočtu

Včasná kontrola financií a výdavkov pomôže pri neočakávaných udalostiach.

03.06.2014 08:00
zuno inzercia

Prieskum spoločnosti Focus ukázal, že viac ako polovica Slovákov nemá svoje výdavky pod kontrolou a takmer 85 % nie je schopných vytvoriť finančnú rezervu. Podľa odborníkov je táto situácia pre domácnosti nebezpečná, pretože tak nie sú dostatočne pripravené na nečakané udalosti. Jedným z dôvodov, ktoré nedovoľujú odložiť peniaze „bokom“, môže byť aj nedostatok financií po uhradení splátok pôžičiek. Finančnú rezervu je však možné vytvoriť si aj bez siahnutia na súčasné prostriedky a to konsolidáciou nevýhodného úveru.

Rezerva z pôvodných splátok
Nižší úrok pri prenesení úveru do inej banky alebo nižšia mesačná splátka znamená, že klient má k dispozícii reálne viac prostriedkov. V prípade, ak klient spláca viac pôžičiek aj z nebankových spoločností, v ktorých môže byť úročenie oveľa vyššie než v banke, konsolidáciou ušetrí ešte viac. Rezerva vytvorená z peňazí, ktoré klient doteraz k dispozícii nemal, navyše z psychologického hľadiska „bolí“ menej.

Pre vytvorenie rezervy z nedostatočného rozpočtu je tiež možné využiť benefity, ktoré banky pri splácaní ponúkajú. „Klienti v Zuno majú možnosť vybrať si pri všetkých typoch spotrebných úverov splátkové prázdniny. Môžu si v žiadosti vybrať jeden mesiac v roku, kedy nebudú musieť úver splácať,“ hovorí Lukáš Fúčela, produktový špecialista online banky. Aj takto ušetrené peniaze je možné využiť pre vlastné potreby a ušetriť do budúcna.

Pôžičky si porovnajte
V situácii, keď sa nepredvídateľné výdavky vyskytnú, no klient rezervu vytvorenú nemá, je pravdepodobné, že siahne po bezúčelovom spotrebnom úvere. Pri žiadosti totiž nie je potrebné dokladovať účel a mnohokrát nie je potrebný ani ručiteľ. Tak ako pri iných produktoch, aj tu sa odporúča, aby si klient prešiel ponuky niekoľkých bánk a nesiahol bez rozmyslu po prvej. „Spotrebný úver je najvýhodnejší, pokiaľ klient potrebuje požičať vyššiu sumu na dlhšie obdobie. V tomto prípade banky poskytujú aj najnižšie úroky, pričom v Zuno začína úroková miera na pôžičke od 6,9 % ročne,“ uzatvára Lukáš Fúčela.

chyba