Ako ušetriť pri ohreve vody

Teplá voda je v súčasnosti samozrejmosťou, bez ktorej si nevieme predstaviť náš každodenný život. V domácnostiach patrí k položkám, za ktoré platíme najviac. Ako sa zbaviť vysokých platieb za ohrev vody? Stavte na modernú technológiu.

14.01.2016 08:00
vse inzercia

Fotovoltický systém

Každý dom pasívne využíva slnečnú energiu prostredníctvom jeho zasklených častí. Fotovoltický systém je polovodičová súčiastka, ktorá premieňa svetelnú energiu na elektrickú. Vďaka fotovoltike ušetríte na účtoch za elektrinu a zároveň prispejete k šetreniu životného prostredia. Ekologické možnosti výroby energie sú čoraz populárnejšie. Aj kvôli možnosti získania štátnej dotácie stúpa v slovenských domácnostiach počet inštalácií fotovoltického systému.

Inteligentný ohrievač vody

Do popredia sa aktuálne dostávajú ohrievače s inteligentnou elektronikou, ktorá dokáže znížiť náklady na elektrinu spotrebovanú pri ohreve vody minimálne o 25 %. Ponúka ich napríklad RWE vo forme elektrického inteligentného ohrievača vody so suchým keramickým telesom (viac info na www.rwe.sk). Automaticky sa prispôsobí vašim zvyklostiam – ohrieva vodu podľa vašich potrieb a spotreby. Je vhodný do oblastí s tvrdou vodou a nezanáša sa vodným kameňom tak ako bežné ohrievače.

Pri výbere ohrievača je dôležité správne odhadnúť aj potrebnú veľkosť.

Zdroj: VSE
vse inzercia Zdroj: VSE

Kondenzačný kotol namiesto plynového

Ak máte zateplený dom a v ňom plynový kotol, vymeňte ho za kondenzačný. Pri kondenzačných kotloch budú vaše úspory výraznejšie, pretože tieto kotly využívajú teplo z kondenzácie spalín a energiu v palive efektívnejšie než štandardné kotly. Počas jeho chodu sa uvoľňuje kondenzačné teplo, ktoré sa vracia do vykurovacieho systému. Vďaka kondenzačnému kotlu tak dosiahnete vyššiu prevádzkovú efektívnosť, ktorá sa odrazí v dlhodobých úsporách za energie.

chyba