5 tipov, ako ušetriť na spotrebe energií

Ceny energií rastú, preto sa mnoho domácností snaží redukovať svoje prevádzkové náklady a odľahčiť tak rodinný rozpočet. Ak sa budete riadiť niekoľkými správnymi zásadami pri svietení, varení či kúrení, môžete ušetriť až 60 % nákladov. Ako na to?

21.12.2015 09:30
RWE - PR_Energeticke_poradenstvo

1. Používajte úsporné žiarovky

Vymeňte staré žiarovky za úsporné LEDky. Sú vhodné do miestností, v ktorých sa zvykne dlho svietiť. Majú vysokú životnosť, sú zdravotne neškodné a dokážu ušetriť až 89 % energie určenej na svietenie. Okrem vašich peňazí šetria aj životné prostredie.

2. Nakupujte energeticky efektívne spotrebiče

Spotrebiče po starých rodičoch zaneste bez váhania do zberu. Čím starší spotrebič, tým míňa viac energie. Upriamte pozornosť na jeho označenie, ktoré sa uvádza písmenami od A+++ po G (G = vysoká spotreba, A = nízka spotreba). Už s chladničkou A++ môžete znížiť spotrebu energie takmer o polovicu.

3. Varte na plyne

Ak si vyberáte do kuchyne nový sporák a zároveň chcete ušetriť, zvoľte plynový. Varenie na plyne je z hľadiska spotreby energie stále najvýhodnejšie.

4. Regulujte kúrenie

Neprehrievajte zbytočne váš byt. Znížením izbovej teploty o 1 °C môžete ušetriť až 6 % energie. V obývačke je zdravé udržiavať teplotu 18 – 20 °C, v kuchyni 16 – 18 °C a na chodbách stačí sviežich 15 °C.

RWE - PR_Energeticke_poradenstvo

5. Uprednostnite sprchu pred kúpeľom

Ohrievanie vody je v domácnosti najväčším žrútom energie. Dajte si namiesto kúpeľa sprchu a používajte úsporné hlavice, ktoré znížia spotrebu vody až o polovicu. Počas mydlenia či nanášania šampónu sprchu vypnite.

Ak máte aj napriek dodržiavaniu týchto bodov vysokú spotrebu energie, obráťte sa na odborníkov, ktorí zistia, na akých miestach vaša domácnosť plytvá energiou. Napríklad v RWE môžete využiť službu Energetické poradenstvo – navštívi vás energetický poradca, ktorý v domácnosti zmeria reálnu spotrebu energie a posúdi ju z hľadiska energetickej náročnosti. Výstupnú správu od takéhoto poradcu môžete v súčasnosti získať od RWE navyše zadarmo. Pre viac informácií navštívte stránku www.rwe.sk.

Vďaka energetickému poradenstvu máte energie vo vašej domácnosti pod kontrolou a na problém vysokých účtov za energie môžete pokojne zabudnúť.

chyba