Kupovanie lacných výrobkov z dovozu škodí našej ekonomike

Ing. Milan Majtán, spolumajiteľ myjavského mäsokombinátu Svaman, vidí spôsob, ako dostať kvalitné slovenské výrobky k domácemu spotrebiteľovi v koncepte vlastných prevádzok. V rozhovore nám prezradil, prečo sa jeho značke na Slovensku darí aj napriek vyšším cenám.

15.10.2014 08:00
pravda pic1 ZSE inzercia

Už viac ako 20 rokov prinášate čerstvé a mrazené mäsové výrobky. Aké boli vaše začiatky a čo všetko sa zmenilo v priebehu rokov?

Svaman založil v roku 1991 môj otec, ktorý bol mäsiar, spolu s veterinárom, pánom Švancarom. Zámerom bolo vybudovať prevádzku na trvanlivé, tepelne neopracované mäsové výrobky. V čase vstupu Slovenska do EÚ mnohí začali zatvárať bitúnky, ale my sme chceli zachovať domácu produkciu. Pripravili sme projekt, dokúpili pozemky a vybudovali sme novú prevádzku s bitúnkom, rozrábkou a s prvotnou časťou, aby sme zabezpečili kvalitnú surovinu. Kvalitu výrobkov sa stále snažíme posúvať ďalej. Máme niekoľko produktov ocenených značkou SK, a tento rok sme dostali dokonca SK Gold za dva výrobky.

Kvalita slovenských výrobkov je vnímaná na nižšej úrovni v porovnaní so zahraničnými. Aký je váš názor?

Seriózni slovenskí výrobcovia robia kvalitné výrobky, pokiaľ nie sú tlačení do cien obchodnými reťazcami. Bohužiaľ, dnes sa na Slovensku viac predávajú výrobky z dovozu. Tie sú často lacnejšie práve kvôli štátnej podpore krajiny, ktorá ich vyrába. Ja sa držím pravidla, že je lepšie kúpiť kvalitný a o niečo drahší slovenský výrobok ako lacný z dovozu. Uberanie sa lacným smerom a nie domácim vedie náš priemysel a poľnohospodárstvo do záhuby. Ak nebudú mať ľudia prácu, peniaze, potom nebude ani kúpna sila a ekonomika sa oslabí.

Môže byť vnímanie nižšej úrovne kvality spôsobené nedávnymi kauzami s mäsom?

Skôr je to o tom, že Slovák väčšinou uprednostní cenu na úkor kvality. Vo vyspelejších krajinách je spotrebiteľ dlhodobo vedený k tomu, že domáce výrobky sú najkvalitnejšie. Lokálpatriotizmus je tam obrovský a aj legislatíva zaväzuje výrobcov, aby robili kvalitu. Aj slovenský spotrebiteľ má možnosť vybrať si kvalitného domáceho výrobcu. Našťastie, značka Svaman má verných zákazníkov, vďaka ktorým sa jej na trhu darí. V cene sa odráža 100 % pôvod mäsa a aj to, že máme vlastný bitúnok a aj prvovýrobu, takže vieme, čo do výrobkov dávame. Garantujeme kvalitu a našou ďalšou výhodou je čerstvosť. My ju vieme zaručiť, ale dovezený výrobok ju nedosiahne nikdy.

Z vašich slov vyplýva, že kladiete dôraz na kvalitu použitých surovín a spôsob spracovania…

Naša firma disponuje najmodernejšou technológiou na Slovensku, čo sa týka bitúnku. V tomto smere vieme produkciu zabezpečiť v rovnakej kvalite ako v zahraničí. Dohliadame na celý výrobný reťazec, na kvalitu a na to, aby u nás pracovali profesionálni mäsiari. Z dlhodobého hľadiska je to stabilná cesta. Zároveň sa cez rôzne sociálne programy snažíme budovať lojalitu zamestnancov k firme.

pravda pic2 ZSE inzercia

Spomenuli ste tiež lokálpatriotizmus, ktorý funguje vo vyspelých krajinách. U nás je, naopak, trh nastavený na dovoz výrobkov a vytrácajú sa tradičné mäsiarstva. Vidíte riešenie tejto situácie?

V prvom rade je potrebné, aby si v tomto smere začal plniť svoju funkciu štát, ktorý má možnosti na podporu domácej produkcie. Pokiaľ bude pri verejných obstarávaniach prvým kritériom cena, domáci výrobcovia nemajú priestor.

Podnikli ste v tomto smere nejaké kroky?

V Myjave máme predajňu, do ktorej dodávame čerstvé mäso aj dvakrát za deň. Naše výrobky dopĺňame o sortiment partnerov a spolupracujeme aj s pekárom. Ľudia si túto predajňu obľúbili a vedia, kde kúpia kvalitné slovenské výrobky. Tento koncept do budúcnosti plánujeme rozšíriť v rámci regiónu.

Vaša činnosť je úzko spojená s prírodou, s čím súvisí aj rešpekt k ekológií a k životnému prostrediu. Ako vnímate využitie obnoviteľných zdrojov energie v súvislosti s vaším podnikaním?

Pripravujeme projekt zameraný na rekuperáciu odpadového tepla z chladenia. Celú prevádzku neustále chladíme, čím sa produkuje teplo, ktoré využívame na ohrev vody. Tiež máme rozpracovaný projekt na bitúnku, kde podstatne viac chladíme a tým produkujeme viac tepla. Cez doskový výmenník budeme z chladiva získavať odpadové teplo a predhrievať ním TÚV, ktorú potom postupne dohrejeme v kotloch. Samozrejme, dôležité je aj meranie regulácie. Návratnosť tohto riešenia sa odhaduje na 4 roky.

Počas niekoľkoročnej praxe ste sa určite stretli s ponukami rôznych dodávateľov energií. Dlhoročne spolupracujete so ZSE. Čo pre vás znamená táto spolupráca?

Spolupracujeme so stabilnými partnermi, s ktorými máme vybudované dlhodobé vzťahy. Na tom je postavená aj naša spolupráca so ZSE. S tradičným a silným partnerom vždy nájdeme spoločnú reč. V rámci dodávateľov elektriny je pozícia ZSE silná, je to spoľahlivý dodávateľ a vážim si, že vždy reaguje na naše požiadavky promptne a profesionálne.

ZSE je dodávateľom elektriny pre Svaman.

chyba