30. máj - Deň ľudí so svalovou dystrofiou

Kampaň Belasý motýľ má za cieľ informovať verejnosť o vážnom ochorení svalová dystrofia a získať finančné prostriedky na sociálnu pomoc a nákup kompenzačných pomôcok pre ľudí, ktorí s týmto ochorením žijú. Svalová dystrofia je ochorenie svalov celého tela, spôsobuje bezvládnosť, odkázanosť na pomoc druhej osoby a rôzne pomôcky. Najťažšie formy vyžadujú dýchanie pomocou umelej ventilácie v domácom prostredí. Ochorenie má postupne sa zhoršujúci priebeh, ktorý sa nedá zastaviť a je nevyliečiteľné. Postihuje bábätká, deti aj dospelých.

30.05.2014 07:00
Deň ľudí so svalovou dystrofiou, 14. jún 2013,...
omd inzercia Deň ľudí so svalovou dystrofiou, 14. jún 2013, Nám. SNP v Bratislave

V tento deň vychádzame do ulíc my, ľudia so svalovou dystrofiou, aby sme sami informovali verejnosť o našom ochorení a živote s touto chorobou. Je to deň celonárodnej osvety o ochorení svalová dystrofia, ktorá je spojená s verejnou zbierkou na kompenzačné pomôcky, ktoré štát nehradí v plnej výške. Na základnú existenciu a aktívne začlenenie do života potrebuje dystrofik špeciálne kompenzačné či zdravotnícke pomôcky, napríklad: zdviháky, elektrické vozíky, špeciálne mechanické vozíky, elektrické postele, špeciálne sedačky, odsávačky hlienov, elektrocentrály,a iné špecifické pomôcky.

Deň ľudí so svalovou dystrofiou prebehne na približne 60-tich miestach na Slovensku. Organizujú ho sami členovia organizácie za pomoci dobrovoľníkov. V uliciach svojich bydlísk budú rozdávať informačné letáky a belasých motýlikov. Motýľ je svojou krehkosťou a túžbou po slobodnom pohybe symbolom ľudí so svalovou dystrofiou. Nepredáva sa však, ale daruje. Chceme, aby sa sám obdarovaný rozhodol, či prispeje do prenosnej pokladničky. Každý dobrovoľník bude mať kartičku dobrovoľníka so svojim číslom, s číslom povolenia zbierky a kontaktom na organizátora. Pokladničky sú označené logom organizácie.

Deň ľudí so svalovou dystrofiou, 14. jún 2013,...
omd inzercia Deň ľudí so svalovou dystrofiou, 14. jún 2013, Nám. SNP v Bratislave

Hlavný stan kampane, Námestie SNP, Bratislava

30. máj 2014, 13.00 – 19.00 hod.
Vyskúšať si šport boccia, jazdu na vozíku cez prekážky či „levitovanie“ vo zdviháku bude možné práve tam, na Námestí SNP, kde bude rozložený hlavný stan organizátorov celej kampane Belasý motýľ. Môžete tu stretnúť aj rôzne známe osobnosti, ako Patríciu Garajovú – Jariabkovú, Ludwiga Bagina, ktorí budú program moderovať, či čestnú predsedníčku OMD v SR Anku Šiškovú.
Súčasťou programu bude aj živá hudba. Kampaň na Námestí SNP podporia aj dychové nástroje v podaní Vajnorskej dychovky a orchestra FOR Bratislava. Budú hrať symbolicky pre tých dystrofikov, ktorým dýchať pomáhajú dýchacie prístroje. Na perkusie zahrajú tiež hudobníci zoskupenia Zvuky cez ruky. Pre médiá budú k dispozícii predstavitelia Organizácie muskulárnych dystrofikov v SR, ktorí ochotne zodpovedia každú Vašu otázku. Všetci ste srdečne vítaní!

Deň ľudí so svalovou dystrofiou, 14. jún 2013,...
omd inzercia Deň ľudí so svalovou dystrofiou, 14. jún 2013, Nám. SNP v Bratislave

Silné motory podporia slabé svaly

31. máj 2014, 12.00 – 15.30 hod., parkovisko OC Avion Bratislava, 3. ročník
Fascinujúce motorky, sila ich motorov a im duchom oddaní motorkári pripravujú opäť show pre verejnosť. V súlade s mottom “Silné motory podporia slabé svaly“ urobia jazdu centrom Bratislavy so štartom a cieľom na parkovisku pred OC AVION. Pridajte sa a podporte ľudí so svalovou dystrofiou aj Vy! Pripravené sú rôzne sprievodné akcie: maľovanie na tvár, možnosť zajazdiť si na motorke, zahrať si šach, či bocciu. Všetci ste srdečne pozvaní. Tešíme sa na Vás!

Deň ľudí so svalovou dystrofiou, 14. jún 2013,...
omd inzercia Deň ľudí so svalovou dystrofiou, 14. jún 2013, Nám. SNP v Bratislave

Koncert belasého motýľa, Bratislava

5. jún 2014, 16.10 – 22.00, Hlavné námestie, Bratislava, 10. ročník
Toleranciu, hudba, empatia, nezávislý život! To sú hlavné črty nášho, už 10. ročníka hudobného Koncertu belasého motýľa! Všetci účinkujúci vystúpia bez nároku na honorár a vyjadria tak podporu ľuďom so svalovou dystrofiou a myšlienke nezávislého života. Koncert sa uskutoční na bratislavskom Hlavnom námestí a bude sprevádzaný z dvoch blokov. Prvý blok bude tichší, v štýle etno a folk. Tu vystúpi legenda slovenského ženského folku Zuzana Homolová a nová tvár na slovenskej scéne Martina Javor. Druhý blok už bude „hlučnejší“, zahrajú v ňom skupiny Fuera Fondo, Le Payaco a Polemic. Moderuje: Roman Bomboš.
Opäť predstavíme ľudí so svalovou dystrofiou, ktorí statočne zvládajú jej ťažké dôsledky, a to aj vďaka pomôckam, na ktoré sa im prispelo z verejnej zbierky Belasý motýľ.

Ako sa dá prispieť na účet verejnej zbierky Belasý motýľ ?

1. On-line na webovej stránke www.belasymotyl.sk Bankovým prevodom môžete prispieť ľubovolnou sumou.
2. Osobne do pokladničiek Ľudí so svalovou dystrofiou stretnete 30. mája 2014 v cca 60 tich mestách na Slovensku. Prispieť môžete ľubovolnou sumou.
3. Na číslo účtu verejnej zbierky: 2625341277/1100
Bankovým prevodom môžete prispieť ľubovolnou sumou.
4. Zaslaním darcovskej SMS Od 23. apríla až do konca roka 2014 môže každý prispieť na účet verejnej zbierky aj prostredníctvom zaslania darcovskej SMS. Postup je jednoduchý: vyťukajte do mobilu SMS s textom DMS MOTYL a pošlite na číslo 877, ktoré platí pre všetkých operátorov. Cena darcovskej SMS správy je 2 €. Prispejete ňou na nákup špecifických pomôcok pre dystrofikov. Viac informácií na www.darcovskasms.sk.

chyba