Obdarovať sa dá aj bez darčekov

Vo štvrtok 12.12. 2013 sa v bratislavskej Incheba Expo Aréne konal už 31. ročník Vianočného benefičného koncertu Úsmev ako dar. Viac ako 1000 detí z detských domovov, náhradných a ohrozených rodín si na ňom „rozbalilo“ svoj prvý vianočný darček – pocit porozumenia a spolupatričnosti.

20.12.2013 08:00
usmev ako dar 1 Foto:

Obdarovať sa dá aj slovom alebo hudbou. Dôležitá je pri tom dobrá vôľa a porozumenie pre život ľudí, ktorí to nemajú ľahké. Vianočný benefičný koncert Spoločnosti Úsmev ako dar je najstarším benefičným podujatím v strednej Európe a vznikol práve z iniciatívy ľudí, ktorým osudy opustených detí neboli ľahostajné. Už viac ako tri desaťročia šíri svoju misiu porozumenia aj medzi verejnosťou.

Tohtoročného koncertu Úsmev ako dar sa zúčastnili deti z 58 detských domovov a 11 zariadení náhradnej starostlivosti z celého Slovenska. Slávnostným galavečerom ich sprevádzali: Adela Banášová, Matej „Sajfa“ Cifra, Katka Brychtová, Roman Pomajbo, Juraj Kemka, Marián Miezga a Milan Junior Zimnýkoval.

usmev ako dar 9

Svojím umením prišli deti obdarovať známi umelci slovenskej populárnej scény: Miro Žbirka, Peter Bič Project, Majk Spirit s Monikou Bagárovou, HEX, Fragile, Sendreiovci a tanečná skupina Pastels. Niektorí z nich vystúpili na koncerte Úsmev ako dar po prvý raz, iní sú, naopak, už ostrieľanými priaznivcami úsmeváckej benefície. Napríklad Miro Žbirka zaspieval deťom na koncerte už 15. krát. Na otázku, či by si vedel predstaviť Vianoce bez tých najbližších, odpovedal:„Sa­mozrejme, že si ich predstaviť viem, ale nechcel by som si ich takto predstavovať. Ten čas je krásny práve tým, že sme spolu. U nás sa stále niekam cestuje, často nás povinnosť ťahá z domu, no a na Vianoce môžeme byť všetci pohromade. Veľmi nerád by som tento zvyk menil.“

Nie všetky deti z detských domovov môžu stráviť sviatočný čas so svojimi najbližšími. Aj oni však majú svoje túžby a želania. V rámci koncertu ich spolu s balónmi prianí vypustili do sveta a oživili v sebe nádej, že sny sa plnia nielen na Vianoce. Počas galavečera sa už tradične udeľovala cena Milana Rúfusa za sociálnu pomoc ľuďom, ktorí sú na ňu odkázaní. Ocenenie za konkrétnu pomoc si z rúk Miroslava Žbirku prebral otec Anton Srholec, ktorý pozná ľudskú biedu i ľudskú hodnotu. Cenu za systémovú pomoc odovzdal zakladateľ a čestný predseda spoločnosti Úsmev ako dar Július Hron manželom Eve a Stanovi Gurkovcom, ktorí už 13 rokov poskytujú pomoc mladým mužom po odchode z detského domova vo svojom dome na polceste vo Veľkom Slavkove.

No deti neboli na koncerte len tými obdarovanými, naopak, aj oni dokázali svojou prítomnosťou obdarovať. Na javisku vystúpili po boku známych umelcov a predviedli svoje tanečné i spevácke nadanie. O tom, čo to znamená „niekomu pomôcť“, hovorí predseda spoločnosti Úsmev ako dar Jozef Mikloško:„Niekedy, keď druhým pomáhame, si ani nevšimneme, ako pomohli oni nám. Pri ‘domovákoch’ je to veľmi pekne vidieť. Ak by som mal povedať, kto pomohol v živote mne, tak by tam tieto deti určite patrili. Pomohli mi veľa vecí pochopiť, mnohé si uvedomiť. A v tomto smere som možno dostal oveľa viac, ako som dal.“

Úsmev ako dar usporiadal v roku 2013 pre opustené deti na celom Slovensku 446 jednodňových podujatí, 53 pobytových podujatí, pomohol 108 náhradným rodinám, 372 ohrozeným rodinám a 174 mladým dospelým po ukončení ústavnej starostlivosti. O osudy týchto detí sa môžete zajímať aj vy. Záznam z tohtoročného Vianočného benefičného koncertu Úsmev ako dar si môžete pozrieť na obrazovkách Jednotky RTVS 24.12. 2013 o 13.40 hod.
+6
chyba