Nebaví vás práca? Choďte na kávičku

Nie je ničím výnimočným, že v práci vykonávame prácu, ktorú pred časom robili dvaja či viacerí ľudia. Nároky sú vysoké, no necítime sa byť dostatočne ohodnotení a mnohokrát sme demotivovaní. Medziľudské vzťahy na pracovisku tiež nie sú všade ideálne. Na Slovensku existujú pracoviská, kde takéto problémy nikto nerieši.

25.07.2013 08:00
kapučíno, káva, špecialita, Taliansko Foto:

Ľudia si prácu vážia a sú vďační, aj keď nezarábajú veľa. Aj preto, že keby o ňu prišli, inú by si už pravdepodobne nikdy nenašli. Sú to chránené pracoviská, medzi ktoré patrí aj kaviareň, v ktorej sa môžete presvedčiť, že šťastní ľudia „nežijú“ len v televízií. Kaviareň Radnička sa nachádza v Bratislave na Radničnom námestí. Čašníkmi v nej sú ľudia s mentálnym postihnutím, pre ktorých je ich práca životnou radosťou, s ktorou sa delia i s návštevníkmi ich malej kaviarničky.

Práve zamestnávanie ľudí s postihnutím je téma, ktorej sa dlhodobo venuje Nadácia Slovenskej sporiteľne. Okrem podpory Kaviarne Radnička podporuje aj Radničkine trhy, na ktorých majú predajcovia z chránených dielní možnosť ponúknuť svoje výrobky. Podobné trhy, dvakrát do roka, organizuje aj pre zamestnancov Slovenskej sporiteľne. Práca čašníka je pre ľudí s mentálnym postihnutím pomerne náročná. Pomáha im však integrovať sa do spoločnosti, čo je pre nich veľmi dôležité, nakoľko im postihnutie nedovoľuje uchádzať sa o bežné práce na trhu.

A nám „zdravým“ ľudom môže jedna káva z Radničky ukázať, že život je taký aký si ho sami spravíme.

Ak budete v centre Bratislavy, nezabudnite navštíviť Radničku a načerpajte energiu od ľudí, ktorí sa nevzdali len preto, že k nim osud nebol láskavý.

chyba