Aj na jeseň si zaslúži záhrada pozornosť

Leto je za nami a prichádza jeseň. Vďaka dostatku vlahy a ešte pomerne teplému počasiu je to doslova ideálne ročné obdobie.

13.09.2016 08:00
SITA inzercia Foto:

Pokiaľ bývate v rodinnom dome, nemali by ste zabúdať na jeho okolie. Veľa ľudí má tendenciu v lete polihovať, zanedbávať napríklad trávnik alebo okrasné rastliny a spoliehať sa na prírodu. No po lete väčšina z nás zistí, že ten trávnik je nejako príliš vyblednutý a záhrada vôbec nevyzerá tak krásne, ako pred pár mesiacmi. Čo s tým? Vyhrnúť si rukávy a začať pracovať!

Začnite trávnikom
Veľká väčšina rodinných domov má vo svojom okolí trávnik a práve ten býva po letnom období plnom tepla a sucha najviac zdevastovaný. Jeseň je ideálnym časom na jeho obnovu a starostlivosť. V tomto prípade sa riešia hlavne tri procesy – vertikulácia, vyplnenie vypálených miest a hnojenie.

Vertikulácia by sa mala robiť ideálne na jar aj na jeseň, pričom cieľom je prevzdušniť trávnik, aby mohol lepšie rásť a bol pevnejší a odolnejší voči počasiu. Odporúčame zvoliť kvalitné vertikulátory, dajú sa kúpiť aj prenajať. Ideálne je vertikulovať trávnik tak, ako sa aj kosí, čiže v dvoch na seba navzájom kolmých smeroch.

Po vertikulácii môžete pristúpiť k obnoveniu trávnika na tých miestach, kde sa vplyvom počasia pôvodná tráva vypálila a ostalo prázdne miesto. Toto miesto treba rozhrabať a rozkypriť a trávnik nasiať tak, ako sa to robí v prípade úplne nového trávnika. Odporúčame ale použiť špeciálnu zmes na dosievanie. Na záver je potom dobré celý trávnik pohnojiť.

Okrasná záhrada
Druhou najčastejšou súčasťou záhrad sú rôzne skalky a okrasné rastliny. Ak ide len o jednosezónne rastliny, tak nie je potrebná žiadna špeciálna starostlivosť, hoci aj tieto je možné na jeseň pohnojiť. Viac pozornosti treba venovať trvalkám a najmä kríkom, ktoré si vyžadujú pristrihnutie.

V prípade okrasnej záhrady treba dbať počas celej jesene na upratovanie od lístia a rôznych nánosov, po lete je zas vhodné pozrieť sa detailne na zeminu a prípadne ju niekde prekypriť a lepšie pohnojiť. Ak už máte staršiu záhradu, môžete rastliny, ktoré už nie sú také svieže vysadiť a namiesto nich zasadiť nové.

Nezabudnite ani na zimu
Zima nás už netrápi tak skoro a takými prudkými mrazmi ako v minulosti, no napriek tomu je to pre záhradu zaťažkávajúca skúška. Aj preto je dôležitá jesenná starostlivosť, ale netreba zabúdať ani na základnú údržbu v zime. Minimom by malo byť odpratávanie veľkého množstva snehu z okrasných skalničiek a kríkov, ktoré môžu pod vyššou váhou trpieť najviac.

Ak by vás zaujímali nejaké konkrétne tipy a nápady, ako skrášliť záhradu alebo ako sa o ňu starať po celý rok, odporúčame navštíviť niektoré webstránky zaoberajúce sa touto tematikou. Vašou prvou zastávkou môže byť napríklad špecializovaný portál BývanieJeHra.sk, ktorý sa venuje téme bývania, a záhrady naozaj komplexne!

chyba