Odborník radí ako na nové okná

Chystáte sa stavať či rekonštruovať a budete potrebovať nové okná? Spýtali sme sa Ing. Jiřího Korbelářa, technického manažéra značky VEKRA, ako okná vyberať, podľa čoho sa orientovať a na čo si dať pozor.

25.04.2016 13:12
vekra inzercia

Často ľudia pri výbere okien riešia, či si zaobstarať plastové alebo drevené okná. Ktoré sú lepšie?

Ing. Korbelář: Voľba materiálu nie je z pohľadu vlastností okien dôležitá. Moderné okná z plastu, dreva, hliníka i drevohliníka majú porovnateľné izolačné aj funkčné vlastnosti. Každý materiál má samozrejme výhody aj nevýhody, rozdiel je aj v cene. Predovšetkým by si stavebníci mali uvedomiť, čo od nových okien očakávajú. Tepelná izolácia je dôležitá, ale niekedy je potrebné riešiť aj útlm hluku alebo bezpečnosť. Výber okien by mal byť daný tým, v akých podmienkach majú slúžiť a potom už záleží len na osobných preferenciách, typu stavby a finančných možnostiach zákazníkov.

Plastové okná sa často rosia, nedýchajú a v byte sa tvorí pleseň. Nie sú drevené okná predsa len lepšie?

Ing. Korbelář: To je častý omyl spojený s plastovými oknami. Izolačné vlastnosti všetkých moderných okien – bez ohľadu na materiál – sú dané ich schopnosťou miestnosť utesniť. Ak starými oknami tiahlo, odchádzala škárami aj prebytočná vlhkosť, nové okná výborne tesnia a vlhkosť von nepustia. Preto je potrebné naučiť sa správne vetrať – intenzívne a krátko – aby sa vymenil vzduch, znížila sa vlhkosť a v zime nedošlo k prechladnutiu stien. V kúpeľni a kuchyni je dobré používať odsávače pár. Drevené okná fungujú z hľadiska izolácie rovnako ako plastové. Ak nezbavíme byt prebytočnej vlhkosti, bude sa zrážať na chladných miestach, a tam môže vznikať aj pleseň. Navyše, vlhké prostredie v byte môže poškodiť aj samotné nové drevené okná, zatiaľ čo plastovým oknám neublíži.

vekra inzercia

Ako vybrať okná, aby priniesli čo najväčšiu úsporu tepla?

Ing. Korbelář: Všeobecne platí, že o tepelnej izolácii okien rozhoduje ich stavebná hĺbka a izolačné zasklenie. Čím je stavebná hĺbka väčšia, jednoducho povedané, čím sú rám a krídlo okna „silnejšie“, tým lepšie profil izoluje. Vyššiu tepelnú aj zvukovú izoláciu majú profily so stredovým systémom tesnenia, kedy sú po obvode okna tri tesnenia. Zásadný vplyv na izoláciu má zasklenie, ktoré tvorí väčšinu jeho plochy.

Nespomenuli ste počet komôr u plastových okien. Platí, že by plastové okná mali mať čo najviac komôr?

Ing. Korbelář: To platilo pred rokmi, dnes je situácia trochu iná. Počet komôr, na ktoré je plastový profil rozdelený, musí zodpovedať stavebnej hĺbke. Napríklad v súčasnosti sú štandardom plastové okná stavebnej hĺbky aspoň 70 mm. Bývajú rozdelené na päť či šesť komôr, ďalšie navýšenie počtu komôr výrazné zlepšenie tepelnej izolácie nepredstavuje.

vekra inzercia

Vraveli ste, že je dôležité zasklenie. Aké zasklenie je lepšie zvoliť, dvojsklo alebo trojsklo?

Ing. Korbelář: Izolačné trojsklá udržia v interiéri viac tepla a výrazne obmedzujú aj prípadné rosenie. Všeobecne sú trojsklá v súčasnosti žiadané častejšie. Existuje ale viac typov trojskiel, je dobré zaujímať sa nielen o tepelnú izoláciu, ale aj o solárne zisky. Ide o množstvo slnečného tepla, ktoré prejde do interiéru a využije sa na jeho ohriatie. Solárne zisky sú dôležité najmä u pasívnych domov. Stavebníci by ale mali napríklad aj vedieť, že bežné trojsklo neposkytuje o moc lepšiu zvukovú izoláciu ako dvojsklo. Ak je potrebné byt odhlučniť, je treba použiť špeciálne protihlukové zasklenie.

Keď sa rozhodnem, že si zaobstarám plastové okná, ako spoznám kvalitný výrobok?

Ing. Korbelář: To nie je úplne ľahké. U plastových okien je dôležitá kvalitná kovová výstuha, vďaka nej držia plastové okná tvar, je ale vo vnútri profilu a na vyrobených oknách sa toto už nepozná. Podobné je to s triedou profilu, teda hrúbkou pohľadových stien plastových okien. Pretože je kvalita plastových okien skrytá vo vnútri, je dôležité, aby zákazník dôveroval dodávateľovi. Určitým vodidlom, ako všeobecne spoznať kvalitu okien, môže byť napríklad počet a vzdialenosť uzamykacích bodov na kovaní. To sú miesta, kde u zavretého okna čap na krídle pevne zapadne do protikusu v ráme. Platí, že vzdialenosť týchto bodov by mala byť asi 70 cm. Ďalším ukazovateľom môže byť vybavenie okien poistkou proti chybnej manipulácii, prievanovou poistkou alebo prizdvihávačom krídla, ktorý bráni zvesovaniu krídiel. Dôležitý je aj správny odvodňovací systém, aby nedochádzalo k zadržiavaniu vody v ráme okna.

Podľa čoho by sa mal orientovať stavebník, ktorý sa rozhodne zaobstarať si drevené okná?

Ing. Korbelář: Okrem prvkov kovania a systému odvodnenia je u drevených okien dôležitá povrchová úprava. Rozhoduje o vzhľade okien a závisí od nej, akú budú potrebovať údržbu. Čím kvalitnejšiu majú okná povrchovú úpravu, tým je starostlivosť o ne jednoduchšia. Drevené okná VEKRA majú trojvrstvový systém ochrany. Najprv sú okná hĺbkovo impregnované, nasleduje vrstva farebného základu s nanočasticami, ktoré priľnú k povrchu a vyplnia aj póry dreva. Finálna vrstva pružnej a tvrdej povrchovej lazúry dá oknám mechanickú odolnosť a chráni ich pred účinkami poveternosti. Drevené okná je potom nutné len dvakrát do roka po umytí prejsť špongiou napustenou v balzamu na lazúru. To stačí, aby si okná dlho zachovali pôvodný vzhľad. V závislosti na tom, ako sú vystavené pôsobeniu slnka a dažďa je renovačný náter nutný až za 7 až 10 rokov. Navyše v dolnej časti, kde najviac pôsobí stekajúca voda, chráni okná rámová a krídlová odkvapnica z hliníka.

vekra inzercia

Nutnosť ošetrovať drevené okná môže rad stavebníkov odradiť. Existuje nejaké riešenie, ako sa údržbe drevených okien vyhnúť?

Ing. Korbelář: Jednou z výhod plastových okien je práve bezúdržbovosť, pretože stačí bežné umytie. Drevené okná je možné zaobstarať si s hliníkovým opláštením, ktoré drevo z vonku chráni a potom starostlivosť o povrch odpadá. Drevohliníkové okná sú ale o poznanie drahšie ako drevené eurookná.

Na začiatku ste spomenuli bezpečnosť. Aké okná si zaobstarať, aby mali väčšiu odolnosť proti vlámaniu?

Ing. Korbelář: Bezpečnosť okna tvorí vždy viac prvkov, ktorými je okno vybavené a triedy bezpečnosti okien definuje norma. Kovanie by malo byť vybavené dostatočným počtom bezpečnostných uzatváracích bodov, ktoré sťažujú vypáčenie. Ďalšími prvkami sú uzamykacia kľučka s podložkou proti odvŕtaniu, zodpovedajúce bezpečnostné zasklenie. Tu je opäť viac riešení od kaleného skla až po bezpečnostné vrstvené sklo, kde je medzi sklenenými tabuľami integrovaných niekoľko fólií. Je dobré toto konzultovať ako s poisťovňou, tak s dodávateľom okien. Trieda bezpečnosti by potom mala byť uvedená aj v zmluve na nové okná.

V poslednej dobe si ľudia stále častejšie nechávajú domy strážiť elektronicky. Nestratím záruku na okno, ak si doňho nechám namontovať prvky elektronickej ochrany?

Ing. Korbelář: Dodatočná montáž elektromagnetických snímačov je zbytočná, pretože magnety a snímače môžu byť súčasťou okien už z výroby. Existuje niekoľko typov týchto prvkov a je potrebné dopredu presne špecifikovať požiadavky a konzultovať všetky technické detaily s dodávateľom okien. Ak sú prvky montované dodatočne, na prípadné poškodenie sa záruka samozrejme nevzťahuje.

Na čo ďalšieho by mali stavebníci pri obstarávaní okien myslieť?

Ing. Korbelář: Dôležitá je správna montáž. Nesprávna montáž totiž zničí aj to najkvalitnejšie okno. Nejde len o osadenie okna do ostenia domu, ale dôležité je predovšetkým správne ošetrenie pripojovacej škáry. V tomto mieste musí vznikať tepelný most a škára musí byť dostatočne chránená proti prieniku vlhkosti. Je potrebné použiť špeciálne fólie alebo pásky, ktoré chránia izolačnú penu v škáre okrem iného práve pred účinkami vlhkosti. Rozhodne je dobré nechať si nové okná odborne namontovať, čo zvyčajne prinesie aj dlhšiu záručnú dobu.

Ďakujeme za rozhovor a všetkým stavebníkom prajeme šťastnú ruku pri výbere dodávateľa nových okien.

chyba