Nezapchávajte si uši pred hlukom, riešenie je na dosah!

Všetci poznáme ten oslobodzujúci pocit pokoja, keď po príchode domov zabuchneme vchodové dvere a pred nimi nechávame hluk ulice. Alebo, buďme realistickejší – chceli by sme ho poznať. Bránia nám v tom ale susedia, ktorí v pozícii hlukového stresora plynule nadväzujú na podprahovú otravnosť nežiaducich pouličných decibelov. Ako to riešiť?

21.04.2016 08:00
Rigips

Možno máte vo vchode amatérskeho hudobníka, čo nedostatok talentu vyvažuje razanciou pri búšení do klávesov klavíra. Pridajte k nemu hlučné talianske manželstvo z bytu nad vami, chovateľa exotických papagájov, jedno bábätko s prevráteným denným režimom či fitnes fanatika s vŕzgajúcim domácim trenažérom, a dostanete štandardnú vzorku panelákového osadenstva. Ľudí, ktorých mená ani nepoznáte, zato však máte miestami pocit, že s nimi žijete v jednom byte, pretože počujete aj to, čo nechcete. Hluk neporazíte tým, že si pred ním zapcháte uši. Poradíme vám komplexnejšiu stratégiu.

odkaz
Rigips

Zistite, či ste v norme

Problematikou hlukovej hygieny sa na Slovensku zaoberajú viaceré inštitúcie a odborníci. „Overenie hlukovej situácie v bytoch môžu vykonávať osoby odborne spôsobilé na kvalitatívne a kvantitatívne zisťovanie faktorov životného prostredia podľa zák. č. 355/2007 Z. z. Ich zoznam je na webovej stránke Úradu verejného zdravotníctva SR,“ upresňuje zástupkyňa regionálneho hygienika MUDr. Jindra Holíková. Ak potrebujete zistiť, či v dôsledku nesprávnej materiálovej montáže vo vašom alebo susedovom byte nedošlo k narušeniu akustických vlastností stavby, môžete sa obrátiť napríklad aj na Technickú akadémiu Rigips, so sídlom v Bratislave a v Prešove.

Rigips

Problém, ktorý nevidieť

„Dlhodobé vystavenie sa hluku vyvoláva u citlivých osôb neurotické príznaky – pocit rozmrzenosti, poruchy spánku či nesústredenie,“ upozorňuje doktorka Holíková na zdravotné následky neriešenia akustickej nepohody. Tie sa nevzťahujú len na psychiku. „U niektorých osôb môže viesť hluk aj k podpore rozvoja organických ochorení, ako sú žalúdočný vred, poruchy krvného tlaku a činnosti srdca, poruchy hormonálnych funkcií – štítna žľaza, cukrovka a podobne.“

Pri zabezpečovaní protihlukových opatrení priorizujte a prednostne myslite na miestnosti, ktoré majú slúžiť na dlhodobý pobyt a odpočinok. „Predovšetkým spálne a detské izby, ak je to možné, by mali byť situované na fasáde neorientovanej smerom k zdrojom hluku, najmä k takým, ktoré sú významné i v nočných hodinách – či už zvonka doliehajúci hluk dopravy, alebo vnútorné zdroje hluku v budove,“ radí hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky Mgr. Lenka Skalická.

Rigips

Menšie i väčšie riešenia hluku

Ak túžite po tichšej domácnosti, v prvom rade sa treba odraziť od zákonov fyziky. „Veľké plochy robia ozvenu,“ vysvetľuje Ing. arch. Milan Markovič. „Pomôcť teda môže aj adekvátne rozmiestnenie nábytku tak, aby bol priestor dostatočne členený a zvuk sa v ňom lámal.“ Zaplnená knižnica či veľký šatník, účelovo umiestnený pri stene, za ktorou vystrájajú hluční susedia, dokáže aspoň čiastočne odhlučniť dané prostredie. Iste viete o podobnom efekte, docielenom prostredníctvom pokladania kobercov s hustým vlasom, schopným pohltiť viac než polovicu „hlukového spamu“ z bezprostredného okolia. Tlmičmi hluku sú tiež bohato olistené rastliny, pestované v kvetináčoch na parapete.

Toto všetko však patrí iba do kategórie provizórnych „kozmetických“ úprav. Dlhodobejšie a efektívnejšie riešenie docielite až zakomponovaním kvalitných materiálov so zvukovo-izolačnými vlastnosťami do vášho interiéru. Overeným a z pohľadu montážnych expertov najvyhľadávanejším riešením sú v súčasnosti sadrokartónové konštrukcie. „Je to vlastne rozdrvený papier so sadrou, pomiešaný a zlisovaný v jeden homogénny celok, teda prírodný, ekologický materiál bez škodlivých vedľajších účinkov,“ hovorí špecialista pre montáž sadrokartónu Jozef Gergelčík. Podľa neho spočíva atraktivita sadrokartónu v mnohoúčelovom využití, nehovoriac o prijateľnom estetickom hľadisku a vysokej variabilite povrchových úprav.

Rigips

3 v 1 od lídra v oblasti zdravého a tichého bývania

Rigips, člen skupiny Saint-Gobain – svetového lídra na trhu stavebných materiálov, pôsobí na Slovensku už viac ako 20 rokov a za ten čas stihol opakovane potvrdiť svoju pozíciu odborníka na certifikované sadrokartónové systémy. V produktovom portfóliu spoločnosti nájdete špecializované sadrokartónové dosky, ktoré si jedným ťahom – presnejšie namontovaním – poradia ako s hlučnosťou, tak aj s nečistotami vo vzduchu, a popritom dokážu zlepšiť protipožiarnu ochranu. Takýmto typom je podľa Gergelčíka napríklad modrá akustická doska s vylepšenou receptúrou, ohňovzdorná a zvyšujúca vzduchovú nepriezvučnosť deliacich konštrukcií až do 28 decibelov. Obsahuje tiež prísadu Activ'Air, čo znamená, že neutralizuje formaldehyd, čím čistí ovzdušie s účinnosťou až do 70 percent a trvácnosťou 50 rokov.

Rigips

Kým sa pustíte do „prerábky“

„Treba si uvedomiť, že keď už počujeme susedov, nevieme to vyriešiť iba jednou stenou. Je za tým celý súbor opatrení,“ pripomína Gergelčík dôležitosť prípravnej fázy pri rekonštrukciách interiérov. Dodáva, že najčastejšie predsudky súvisiace s použitím sadrokartónu vyplývajú práve z neinformovanosti a následnej nesprávnej montáže s použitím neznačkových systémových prvkov. Východisko vidí v lepšom oboznámení sa so sadrokartónovým materiálom, prípadne odporúča návštevu jedného z dvoch školiacich stredísk Technickej akadémie Rigips, kde je možné konzultovať postup montážnych prác s profesionálne vyškolenými odborníkmi a vyhnúť sa tak zbytočným začiatočníckym chybám.

Rigips
Už o 3 dni môžete mať vyriešený problém s hlukom vo vašom byte . –
video

www.rigips.sk

chyba