Vladimír Balent: Kvalitná sklená vlna dokáže zázraky

Do roku 2020 by mala Európa bývať v nízkoenergetických či pasívnych domoch. Výstavba nových domov by mala preto prebiehať v súlade s touto myšlienkou a staršie domy by sme mali pomaly premieňať na šetrnejšie. Ako na to?

25.11.2015 08:00

Prvým a najdôležitejším momentom úsporného bývania je kvalitné zateplenie. O tom, čo to vlastne kvalitné zateplenie je, hovorí Vladimír Balent, odborník na pasívne domy zo spoločnosti Isover.

Ing. Vladimír Balent, projektový manažér... Foto: Ivo Mesaros Photography & Creativity
ISOVER sklena vlna Ing. Vladimír Balent, projektový manažér ISOVER, poradenstvo – pasívne domy, drevodomy

Čo by malo byť prvým krokom pri rekonštrukcii staršieho domu, ak chceme dosiahnuť nižšie náklady na vykurovanie?
Rozhodne vypracovanie energetického posudku. Ak chcete mať naozaj dobrý prehľad o tom, ako ušetriť, toto je najspoľahlivejšia cesta. Ešte pred tým, ako sa pustíte do zateplenia, by ste mali zistiť, aké sú silné a slabé stránky budovy a vykonať nutné opravy konštrukcie, poprípade vymeniť okná či dvere.

Ako postupovať pri novostavbe?
Pri novostavbe by malo byť prvým krokom zapracovanie energeticky efektívnych riešení už priamo do projektu. Na šetrenie totiž vplýva aj poloha domu, orientácia na svetové strany a podobne. Už v momente plánovania by sa mal majiteľ domu rozhodnúť, akú energetickú triedu domu chce dosiahnuť a aké materiály na to bude potrebovať.

Zelené Átrium v Trnave, prvý pasívny bytový dom...
ISOVER sklená vlna Zelené Átrium v Trnave, prvý pasívny bytový dom na Slovensku. Pri jeho výstavbe boli použite tepelnoizolačné, protipožiarne a akustické riešenia ISOVER.

Ktoré izolačné materiály sú podľa vás ideálne pre dosiahnutie nízkoenergetického či pasívneho štandardu?
Na túto otázku neexistuje všeobecná odpoveď. Závisí vždy od typu konštrukcie, od toho, či zatepľujete šikmú alebo plochú strechu. Pri šikmej streche je napríklad ideálnym materiálom sklená vlna, napríklad ISOVER UNIROL PROFI, je skladná a ľahko sa prenáša, dokonale sa prispôsobí priestoru medzi krokvami a má ideálne tepelnotechnické vlastnosti. Sklená vlna je vďaka vynikajúcim akustickoizolačným vlastnostiam mimoriadne vhodná aj pri zatepľovaní priečok, stropov či podláh. Výborne izoluje hluk z vonka, tlmí kroky a je mimoriadne vhodná na zateplenie drevodomov.

Podľa čoho vie laik posúdiť kvalitu jednotlivých výrobkov? Aký je teda napríklad rozdiel medzi kvalitnou a nekvalitnou sklenou vlnou?
Kvalitná sklená vlna zrolovaná v baloch by sa mala po rozbalení do minúty nafúknuť bez toho, aby bolo potrebné ju natriasať. Mala by byť pevná a neprehýbať sa. To je dôležité najmä preto, aby sme sa pri záverečnom postupe nezdržiavali s jej istením. Pevnú sklenú vlnu istiť netreba, menej kvalitný materiál však áno. Jedným z najdôležitejších parametrov pri výbere sklenej vlny by mala byť takzvaná lambda (λ), hodnota súčiniteľa tepelnej vodivosti. Pri kvalitnej sklenej vlne by jej hodnota nemala byť vyššia ako 0,036.

ISOVER sklena vlna

Čo si myslíte o svojpomocnom zateplení domu? Je to podľa vás v poriadku?
Niektoré časti domu môžu byť komplikovanejšie, zateplenie fasády a šikmej strechy však zvládajú domáci majstri v pohode aj sami. Vždy však odporúčame sa pred samotným zateplením poradiť s odborníkom. Isover má sieť odborníkov na celom Slovensku, ktorí v prípade potreby vedia prísť aj na stavbu a poradiť, čo je pre danú konštrukciu budovy najlepším riešením. Treba si tiež dávať pozor na postup práce – zle aplikovaná izolácia domu totiž nielenže neprospeje, ale môže mu aj uškodiť. Dôležitým momentom rozhodovania sú v súčasnosti aj dotácie – štát plánuje od januára budúceho roka podporiť zatepľovanie rodinných domov dotáciami. Ich získanie je však podmienené použitím certifikovaných materiálov a aplikácia musí byť vykonaná licencovanou firmou. Ak teda chcete na zateplenie získať podporu od štátu, musíte použiť certifikovaný. Viac informácií o dotáciách nájdete na stránke http://www.zatepluj.sk/.

www.isover.sk

www.isover-eshop.sk

chyba