Ako ušetriť pri hypotéke čas aj peniaze?

Vieme, v ktorej banke za vás zadarmo vybavia znalecký posudok aj kataster.

19.08.2014 08:00
SLSP inzercia

Chcete bývať vo svojom, ale bojíte sa, že pri vybavovaní hypotéky prídete o „nervy“? Zabudnite na vysoké úroky, aj na vybavovanie na úradoch. Posvietili sme si na ponuku bánk a zistili sme, kde sa dá teraz získať úver na bývanie jednoduchšie a lacnejšie. Jediná banka – Slovenská sporiteľňa klientom vychádza v ústrety pri „vybavovačkách“ na úradoch a zaplatí im znalecký posudok aj vklad záložného práva do katastra nehnuteľností.

Odborníci sa zhodujú v tom, že na kúpu vlastného bytu či domu je práve teraz ideálne obdobie. Ceny nehnuteľností sú dlhodobo nízke a banky ponúkajú výhodné podmienky pri úveroch. Svedčí o tom aj stále stúpajúci počet Slovákov, ktorí si berú v tomto období úvery na bývanie.

Slováci lámu rekordy v úveroch
Podľa údajov Národnej banky Slovenska si Slováci v júni požičali na hypotékach rekordných 499 miliónov eur s priemerným úrokom 3,23 %. Tento rok hovoria analytici o historicky najväčšom záujme Slovákov o úvery a do karát hrá aj priaznivá situácia na realitnom trhu. "O úvery zabezpečené nehnuteľnosťou je na Slovensku stále veľký záujem, takéto úvery rastú na bankovom trhu medziročne o 13 %. Priaznivé ceny nehnuteľností a nízke úrokové sadzby na úveroch na bývanie zvyšujú dostupnosť nehnuteľností pre stále širší okruh ľudí,“ vysvetľuje Igor Lehoťan, úverový expert Slovenskej sporiteľne.

Menej chodenia po úradoch
V Slovenskej sporiteľni záujem o hypotéky rastie ešte rýchlejšie. V prvom polroku 2014 schválili žiadateľom vyše 13 700 úverov na bývanie, v hodnote takmer 672 miliónov eur. V porovnaní s rovnakým obdobím v minulom roku je to nárast o približne 50 %, v objeme aj v počte úverov. Najväčšia banka, ktorá Slovákom už niekoľko rokov poskytuje najviac úverov, ide ešte ďalej a klientom ako jediná práve teraz prináša špeciálny benefit. Ak požiadajú o hypotéku, môžu ušetriť až 66 € za vklad záložného práva do katastra nehnuteľností, aj ďalších 130 až 220 € za znalecký posudok.

Tipy, ako si výhodne požičať:

  • Znalecký posudok vybaví a zaplatí Slovenská sporiteľňa za vás u jedného z jej zmluvných znalcov.. Ušetríte tak nielen čas, ale aj približne 130 až 220 € v závislosti od typu nehnuteľnosti
  • Vybavovačky vkladu záložného práva na katastri tiež nemusíte absolvovať. Sporiteľňa na príslušný kataster doručí tieto dokumenty za vás a poplatok za vklad záložného práva do katastra nehnuteľností zaplatí. Ten môže byť až 66 €.
  • Aktívni klienti môžu získať zľavu z úrokovej sadzby až 0,7 % ročne v rámci programu Výhodný súčet. Stačí, ak si budú posielať príjem aspoň vo výške 1,5-násobku splátky úveru (najmenej 250 €) na svoj účet v Slovenskej sporiteľni a úver si poistia.
  • S výhodnejším úverom pre mladých si môžete úver znížiť až o 3% ročne. Ak máte do 35 rokov a požiadate o hypotéku pre mladých, úroková sadzba sa vám zníži o príspevok banky a štátu . V banke vám pri žiadosti poradia, či spĺňate podmienky na úver pre mladých.
chyba