Kia Niro – dokonalý kríženec

Prichádza najprekvapivejší a najneobvyklejší crossover značky Kia všetkých čias. Predstavujeme nový hybridný crossover Kia Niro. Áno, čítate správne. Toto vozidlo je moderný crossover so špičkovou kvalitou: kompaktný exteriér, priestranný a elegantný interiér, harmonicky zosúladený s najlepšími vlastnosťami pravého hybridu, mimoriadne úsporný motor s nízkou spotrebou paliva a nízkymi emisiami.

13.09.2016 08:00
KIA inzercia Foto:

Veľkosťou zapadá do portfólia produktov značky Kia medzi modely cee'd a Sportage. Z toho väčšieho si berie mohutný vzhľad a vyššiu stavbu, z menšieho zase kompaktnosť. Cee'd vo verzii hatchback je od Nira o 65 mm nižší a 45 mm kratší, Sportage je od neho vyšší o 100 mm a dlhší o 125 mm. Podstatným údajom je to, že oboch súrodencov prekonáva v rázvore o 30, resp. 50 mm, čo sa podpísalo hlavne na veľkoryso príjemnom vnútornom priestore.

KIA Niro
KIA Niro KIA Niro

Modely s alternatívnymi pohonmi boli od začiatku vývoja konštruované s cieľom dosiahnuť nízku hmotnosť a výbornú aerodynamiku. S koeficientom odporu vzduchu na úrovni 0,29 a hmotnosťou 1 425 kg sa to výrobcovi naozaj podarilo. Prvé vodičské skúsenosti novinárov aj zákazníkov potvrdzujú, že hybrid ako ekologické auto rozhodne však nemusí byť vodičsky nudné auto. Pochvalu počuť najmä na naladenie podvozka s nezávislým zavesením všetkých kolies. Poskytuje výborný komfort a dobré jazdné vlastnosti s presným riadením a istým držaním stopy v zákrutách, auto sa správa veľmi priamo a nie tak nezúčastnene ako iné ekologické vozidlá. Podvozok je naladený podľa výbavy a objednaných kolies, verzie so 16– a s 18-palcovými diskami majú odlišné nastavenie. V konečnom dôsledku však obe pôsobia takmer rovnako komfortne.

KIA Niro
KIA inzercia KIA Niro

Základom pohonu je benzínový štvorvalec 1.6 GDI s výkonom 77 kW , doplnený o elektromotor s výkonom 32 kW, umiestneným pred 6-stupňovou automatickou dvojspojkovou prevodovkou. Spolupráca pohonného tandemu je plynulá a takmer necítiť, kedy sa zapojí benzínový motor. Energiu si ťahá z 1,56 kWh batérií, a ak ju trochu príliš šetrí, je to preto, aby zo seba auto vydalo čo najviac aj pri dlhšej záťaži. Koncom roka 2016 bude Kia Niro ako jedna z mála v kategórii vozidiel s hybridným pohonom za príplatok k dispozícii aj s ťažným zariadením, umožňujúcim ťahať brzdený príves až do hmotnosti 1 300 kg.

KIA Niro
KIA Niro inzercia KIA Niro

Kia Niro si nevypýta viac ako 4 až 5 litrov na 100 km v závislosti na spôsobe jazdy, čo v spojení s priestranným interiérom a príjemnými jazdnými vlastnosťami robí z novinky zaujímavé, praktické a úsporné vozidlo, ktoré sa na nič nehrá a nepotrebuje do sveta kričať, ako je majiteľ ekologicky uvedomelý. Nebojte sa hybridov a príďte si novinku vyskúšať k najbližšiemu dealerovi značky Kia. Jeden z výhercov testovacieho víkendu nám takto zhrnul svoje zážitky s Kia Niro: „Ľudia sa prekvapivo otáčali na parkovisku, čo za tiché a zaujímavé auto okolo nich prechádza. Zvedavé pohľady pútalo aj na čerpacej stanici, ľudia si Niro obišli a nazerali do vnútra. Aj pomaly predbiehajúca Kia Sportage taktiež neraz pokukovala po novom súrodencovi. Z asistentov sa mi najviac páčila indikácia vozidla v mŕtvom uhle, asistent jazdy v jazdných pruhoch a adaptívny inteligentný tempomat. Osobne som hybridným konceptom veľmi naklonený, páči sa mi tichý ekologický pohon, dynamická akcelerácia a nízka spotreba. Pokiaľ nie je vybudovaná infraštruktúra pre elektromobily, hybridy predstavujú ideálne spojenie „oboch svetov“.

chyba