Idete na výlet do zahraničia? Ušetriť môžete na tankovaní

V prípade, že vás čaká cesta do zahraničia, môžete ušetriť jednoducho aj tým, že budete tankovať na správnych miestach.

15.07.2016 09:08
sita inzercia tankovanie
Zdroj: Thinkstock

Ceny benzínov a nafty nie sú v každej krajine rovnaké. Zásluhu na tom majú spotrebné dane, ktoré vplývajú na ceny benzínov aj nafty, ale tiež samotné predajné ceny v čistom. Tie sú závislé od jednotlivých rafinérií a distribútorov, čo znamená, že ani v rámci jednej krajiny nie sú ceny rovnaké. Ak chcete ušetriť, odporúčame vám sledovať pohonné hmoty a všetky novinky o nich.

Začnite hľadať online

Ak chcete informácie ohľadom pohonných látok, ich cien a aktuálnej situácii na trhu, odporúčame začať pátrať na internete. Či už použijete Google alebo iný vyhľadávač, najčastejšie narazíte na portály známych denníkov a novín, ktoré pravidelne uverejňujú informácie týkajúce sa najmä stúpania a klesania ceny pohonných látok.

Druhou možnosťou sú špecializované portály zamerané priamo na auto-moto služby a tematiku. Či už ide o portály, ktorých obsahom sú len ceny pohonných látok, alebo o portály všeobecne zamerané na auto-moto tému. V tomto prípade sa dozviete najčastejšie len aktuálne ceny, avšak chýbajú informácie o trendoch.

Komplexne sa téme pohonných látok, čiže benzínu aj nafte, venuje napríklad portál vEnergetike.sk, ktorý patrí pod mediálnu skupinu iSITA. Na webe nájdete vlastnú kategóriu nazvanú Ropa a pohonné látky, kde sa dozviete všetky informácie ohľadom benzínu aj nafty, ale aj samotnej ropy. Nájdete tu teda nielen ceny, ale aj trendy a rovnako aj novinky z tejto oblasti.

Pri veľmi dlhej ceste treba viac plánovať

Ak sa jedná o veľmi dlhú cestu alebo výlet, spravidla na 1000 km, znamená to, že budete tankovať zrejme 3 krát. Prvýkrát môžete natankovať na Slovensku, najlepšie ale mimo hlavných ťahov, ak sa dá. Druhýkrát budete tankovať už v zahraničí, pričom odporúčame si vopred pozrieť napríklad na GPS navigácii, kadiaľ pôjdete a podľa toho si vytypovať miesto tankovania.

Tretie tankovanie býva spravidla na spiatočnej ceste už tesne pred jej skončením – ak máte možnosť, natankujte v Rakúsku, kde sú ceny spravidla nižšie ako u nás a zároveň máte výhodu, že tankujete v Eurách. Ak nejdete týmto smerom, potom je prakticky jedno kde natankujete, pretože všetky okolité štáty majú ešte stále svoje vlastné meny.

Pozor na neznáme značky

Ak sa chcete vyhnúť problémom, nemali by ste pozerať len na cenu, ale svoju pozornosť upriamiť napríklad aj na značku čerpacej stanice, kde budete tankovať benzín či naftu. Najmä v zahraničí by ste sa mali pre istotu vyhýbať neznámym lokálnym čerpacím staniciam a zamerať sa na tie najznámejšie značky, napríklad ako je známa Shell, ktorá má svoje pobočky v podstate všade.

chyba