Verejné tajomstvo - kriminalita na Slovensku a krádeže áut

Každý jeden deň má na Slovensku viac ako 10 nových ľudí veľké nepríjemnosti a komplikácie o ktorých sa im doteraz ani nezdalo. Pýtate sa prečo? Svoje auto si nenašli tam, kde ho zaparkovali. Ukradli im ho. Rozhodli sme sa zistiť o tejto problematike viac. Zisťovali sme, ako vidia túto skutočnosť ľudia, ktorí do tejto problematiky vidia najviac.

21.10.2015 08:00
mjr. JUDr. Michal Slivka
slivka mjr. JUDr. Michal Slivka

O tom ako vidí krádeže áut polícia sa vyjadril aj hovorca Prezídia Policajného zboru mjr. JUDr. Michal Slivka:

„Viac ako dve tretiny motorových vozidiel boli odcudzené z voľného nestráženého priestranstva. Miesto krádeže sa odvíja od najčastejšieho výskytu kradnutých vozidiel. Ku krádežiam motorových vozidiel dochádza najčastejšie v noci, medzi 22.00 a 6.00 h. Najčastejšie v strede týždňa. Z praxe vieme, že sa páchatelia najviac zameriavajú na vozidlá s najväčším podielom predaja na trhu. Stretávame sa tiež s prípadmi krádeží špeciálnych, luxusných modelov – kradnutých na objednávku. V týchto prípadoch bývajú poškodenými podnikatelia a osoby s „vyšším“ príjmom. Vozidlá bývajú na účely dosiahnutia zisku následne rozpredané na náhradné dielce alebo predané spať na európsky trh. Vo všeobecnosti je najväčší záujem o značky Škoda, Volkswagen a Audi. Za obdobie 1.1. – 31.7.2015 bolo odcudzených 1.174 vozidiel.“ (zdroj: Auto Motor a Sport č.10/2015)

Richard Vámoš
vamos doprava Richard Vámoš

Ku krádežiam na Slovensku sa vyjadril aj špecialista v oblasti zabezpečovania vozidiel a majiteľ Slovenskej spoločnosti VAM system s.r.o., pán Richard Vámoš:

„Za viac ako 15 rokov praxe máme veľmi veľa poznatkov a bohaté skúsenosti v oblasti zabezpečovania vozidiel. Počuli sme nespočetné množstvo príbehov od ľudí, ktorým už auto ukradli. Žiaľ, na Slovensku sa veľmi málo hovorí o prevencii proti krádeži a pritom investícia do nového vozidla je vždy veľmi vysoká. Ochrana majetku je veľmi dôležitá. Ľudia začínajú prikladať váhu zabezpečeniu až vo chvíli keď ukradnú vozidlo niekomu v rodine, v ich okolí alebo v najhoršom prípade priamo im. Môžem len potvrdiť slová pána Slivku. Je však veľmi dôležité poukázať aj na skupinu luxusných vozidiel, ktoré sa na Slovensku kradnú vo veľkej miere. Patria k nim prémiové vozidlá ako AUDI, BMW, PORSCHE, MERCEDES a LAND ROVER / RANGE ROVER. Aj ku nám chodia práve tieto vozidlá na zabezpečenie vo veľkom počte. Vozidlá sa kradnú najčastejšie po vlastnej osi, preto je veľmi dôležité aby zlodej nedokázal auto vôbec naštartovať alebo inak spojazdniť. Vyhľadávanie vozidla po jeho odcudzení je v dnešnej dobe voľne dostupných rušičiek signálov veľa krát neúspešné.

vam2 inzercia
Osobne sme sa stretli s viacerými prípadmi, kedy sa zlodeji pokúšali prekonať naše zabezpečenie na luxusných vozidlách aj v uzavretých garážach počas noci, kedy vo vozidle demontovali prístrojovú dosku, vymenili riadiace jednotky či vytrhli káblové zväzky, avšak vozidlo sa im odcudziť nepodarilo. Majiteľovi síce vznikla určitá škoda, ale určite je to vždy lepšie ako prísť o vozidlo za niekoľko desiatok tisíc eur.Zabezpečovací systém, ktorý na Slovensku vyvíjame a vyrábame už viac ako 15 rokov je šesťcestné elektro-mechanické zabezpečenie vozidiel proti krádeži, ktoré je odolné voči originálnemu, náhradnému, načítanému kľúču, výmene spínacej skrinky, ktorejkoľvek riadiacej jednotky alebo palubnej dosky.
vam3 inzercia
Na prekonanie zabezpečenia VAM R1 zlodejovi nepomôžu nástroje na otvorenie akéhokoľvek zámku mechanického zabezpečenia, prenosné programovacie zariadenie určené k načítaniu frekvencie, výrobe kľúčov a diaľkových ovládačov pre všetky vozidlá na celom svete, diagnostický prístroj a čo je veľmi dôležité, zlodejovi nepomôže žiadna rušička GPS/GPRS/GSM signálu či frekvencie.“Zau­jímavý rozhovor s p. Vámošom prinášame aj v krátkom videu:

Systém unikátneho Slovenského zabezpečenia VAM R1 si môžete pozrieť aj na stránke www.autoalarm-vamos.sk

+9
chyba