Vynikajúce výkony na každom type povrchu, od októbra do apríla

V roku 2014 prichádza spoločnosť Michelin s novou zimnou pneumatikou pre osobné vozidlá MICHELIN Alpin 5. Ako napovedá jej názov, jedná sa o piatu generáciu zimnej pneumatiky určenej pre európske krajiny, v ktorých sú zimné cesty „čierne“, teda nepokryté snehom a ľadom.

27.10.2014 08:00
ALPIN 5 michelin inzercia Foto:
ALPIN 5

Nová pneumatika MICHELIN Alpin 5 bola vyvinutá tak, aby zaručila maximálnu bezpečnosť vo všetkých zimných jazdných podmienkach od októbra do apríla.

Bezpečnosť je kľúčovou vlastnosťou pneumatiky, ktorá predstavuje najvyššiu prioritu nielen pre spoločnosť Michelin, ale tiež pre šoférov. V zime je ale veľmi obtiažne takú mieru bezpečnosti zaručiť, pretože jazdné podmienky sú nestabilné podľa rýchlo sa meniaceho počasia.

Túto skutočnosť šoféri málokedy zohľadňujú. Často sa chybne domnievajú, že zimné pneumatiky musia byť bezpečné na snehu a kúpia si pneumatiky prispôsobené na jazdu po zasneženej ceste. Prieskum z roku 2011, ktorý uskutočnil GFK vo Švédsku, Kanade, Nemecku a Francúzsku, ukázal, že iba 6 % šoférov od svojich zimných pneumatík očakáva, že budú priľnavé k všetkým typom cestného povrchu, či už bude pokrytý snehom alebo nie.

Pneumatiky sú jediným kontaktným bodom medzi vozidlom a cestou a ako také hrajú kľúčovú úlohu v celkovej bezpečnosti. A pneumatika, ktorá zaručuje maximálnu priľnavosť vo všetkých zimných jazdných podmienkach a za každej situácie, to je nová pneumatika MICHELIN Alpin 5.

ALPIN 5 Foto: JOEL PEYROU
ALPIN 5 michelin inzercia ALPIN 5

Michelin investuje viac než 620 miliónov € ročne do vývoja a výskumu pneumatík (nižšie podrobnejšie informácie). Okrem štúdií, analýz, skúšok a testovania ako v laboratóriu, tak v reálnych podmienkach užívania, vykonáva Michelin taktiež priame spotrebiteľské testy. Skupina Michelin uskutoční približne 75 000 takýchto spotrebiteľských testov ročne. Tieto testy majú vysokú hodnotu, pretože poskytujú spoľahlivé informácie založené na veľkom množstve reálnych situácií.

V celkovom rozsahu prejdú pneumatiky pri testovaní jazdných vlastností a odolnosti 1,8 miliárd kilometrov ročne, čo zodpovedá jednej ceste okolo zemegule každých 12 minút.

Nová pneumatika MICHELIN Alpin 5 v sebe spája dve vysoko vyspelé technológie. Prvá z nich sa týka dezénu, konkrétne dezénových blokov pri kontakte s vozovkou. Druhá spočíva v zložení zmesi kaučuku.

V porovnaní so svojim predchodcom prináša dezén pneumatiky MICHELIN Alpin 5:

  • Efekt „ozubeného kolesa“, ktoré zvyšuje priľnavosť k snehu a odolnosť voči vzniku aquaplaningu.

Nová pneumatika MICHELIN Alpin 5 sa vyznačuje hlboko prerezaným smerovým dezénom so špeciálne uspôsobenými dezénovými blokmi a pomerom prerezania, ktorý je o 17 % vyšší než u pneumatiky predchádzajúcej generácie. Vďaka vysoko prerezanému smerovému dezénu a špeciálnym dezénovým blokom vytvára pneumatika pri kontakte so snehem efekt ozubeného kolesa. Špeciálne prispôsobené bočné drážky odvádzajú vodu preč z kontaktnej plochy a znižujú riziko vzniku aquaplaningu.

  • Efekt „pazúra“ pre efektívnejší záber na snehu

Lamely fungujú ako tisíce malých pazúrov, ktoré dokonale priľnú k povrchu a zaisťujú tak efektívny záber. Tento efekt je o to účinnejší, o čo je vyšší počet týchto špeciálne tvarovaných lamelov. V porovnaní so svojimi predchodcami, má nová pneumatika MICHELIN Alpin 5 o 12 % viac dezénových blokov, o 16 % viac lamelov a o 17 % vyšší pomer prerezania.

  • Efekt „stopy“ pre presnejšie reakcie na pokyny riadenia

Špeciálne vyvinuté lamely disponujú vďaka technológii StabiliGrip samoblokujúcou funkciou.

Širšia stopa pre väčšiu priľnavosť. Pri otáčaní kolesa sa pneumatiky deformujú. Preto sa technici Michelin zamerali na špeciálne prispôsobené dezénové bloky, ktoré vytvárajú samoblokujúci efekt a spresňujú tak reakcie na pokyny riadenia.

chyba