Prvý automobil na svete s 9-stupňovou automatickou prevodovkou je Range Rover Evoque

Jeden z najúspešnejších modelov automobilky Land Rover - Range Rover Evoque, sa vďaka množstvu nových technológií posúva o ďalší skok vpred. Vďaka týmto vylepšeniam dosahuje až o 11,4 percenta nižšiu spotrebu paliva a o 9,5 percenta nižšie emisie CO2 .

02.01.2014 08:00
range - inzercia

Range Rover Evoque modelového roka 2014 sa začal na Slovensku predávať práve v týchto dňoch ponúka svojim majiteľom viacero noviniek. Najvýznamnejšou je predstavenie novej 9-stupňovej automatickej prevodovky ZF, ktorá je prvýkrát montovaná práve v modeli Evoque.

Automatická prevodovka ZF-9HP bola prvýkrát predstavená v marci tohto roka na ženevskom autosalóne. Vyznačuje sa ultrarýchlymi reakčnými časmi, ktoré výrobca ZF opisuje ako „pod prahom vnímateľnosti“, a má adaptívny program radenia, ktorý sa dokáže rýchlo prispôsobiť štýlu jazdy. Vďaka širokému rozsahu prevodových stupňov a vylepšenej účinnosti nová prevodovka znižuje spotrebu paliva a emisie a zvyšuje výkon a komfort.

Na želanie je k dispozícii systém Active Driveline, prvý systém pohonu všetkých štyroch kolies na svete, ktorý sa aktivuje v prípade potreby a zvyšuje pružnosť jazdy. Zároveň však umožňuje dosiahnuť nižšiu spotrebu paliva, pretože pri stabilnej jazde rýchlosťou nad 35 km/h sú poháňané iba predné kolesá. Tento nový systém monitoruje dynamiku vozidla a v prípade potreby do 300 milisekúnd automaticky pripojí pohon zadnej nápravy.

landrover2 - inzercia

Range Rover Evoque pre rok 2014 ponúka vodičovi výrazne väčšiu podporu vďaka obohateniu výbavy o technológie ako Park Exit (automatické vychádzanie z pozdĺžnych parkovacích miest), Perpendicular Park (zaparkovanie vozidla na stred kolmého parkovacieho miesta), Closing Vehicle Sensing (detekcia približujúcich sa vozidiel) a Reverse Traffic Detection (detekcia premávky pri cúvaní), Lane Departure Warning (varovanie pred vybočením z jazdného pruhu), Traffic Sign Recognition (rozpoznávanie dopravných značiek) a Wade Sensing (snímanie hĺbky pri brodení).

Vďaka novej 9-stupňovej automatickej prevodovke a hnacej sústave Active Driveline sa spotrebu paliva (v prípade vozidiel spĺňajúcich normu EU-5) podarilo znížiť až o 11,4 percenta a emisie CO2 o 9,5 percenta. Vozidlá pre rok 2014 sú schopné jazdiť s kombinovanou spotrebou len 4,9 l/100 km pri emisiách CO2 už od 129 g/km.

Podrobnejšie informácie o modeli Range Rover Evoque nájdete na http://www.landrover.sk/evoque.

chyba